Svećenika Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i nekadašnjeg Zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma zbog njegova svećeništva su zvjerski ubili mjesni partizani pod okriljem noći 25. svibnja 1943. godine.


Misa o 70. obljetnici fra Karlove mučeničke smrti održana je u petak 24. svibnja u crkvi Male Gospe u Zavojanima. Misu je predvodio župnik Zavojana fra Marko Bitanga, a u koncelebraciji je bilo sedam svećenika: fra Vinko Prlić, župnik Staševice, fra Vlado Tadić, član samostana u Makarskoj, fra Ivan Jukić, župni pomoćnik u Podbablju, don Ivan Turić, župnik Rašćana, don Neven Vuković, župnik Ravče, don Marin Marčić, župnik Stilja i don Jerolim Lenkić, župnik Ljubača u Zadarskoj nadbiskupiji, javlja Ika.

Za vrijeme mise spomenute su i druge žrtve župe Zavojane i Kozice: Mirko Jukić, Joze (Koše) Pivac, Nikola (Džajko) Pivac, Nikola Ančić, Tereza Ančić, Marija Grgić, Matija Katić, Mate (Zvicer) Jujnović, Ivan (Sokol) Grgić i Dane Jović. Svi su bili civili, a većini njih ni danas se ne zna za počivalište. Strijeljani su i bačeni u jame i škripe na Bijokovu i Susvidu (Sutvidu). Strah se uvukao duboko u kosti njihovih potomaka i rodbine. I danas ih se boje spominjati, istaknuo je župnik Bitanga te je naveo neke pojedinosti u vezi s njihovim smaknućima.

U homiliji se posebno osvrnuo na fra Karlov život i svećeništvo. Pročitao je i dva svjedočanstva o njemu i njegovoj mučeničkoj smrti još živućih fra Karlovih župljanki, koje ga se sjećaju i pamte. U njegovu pastoralnom radu na prvom mjestu bio je čovjek. Pomagao je ljudima u nevolji, a bilo je to vrijeme velike nevolje, rekao je župnik Bitanga.

 

 

M.M.