Vijest o proslavi rođendana Josipa Broza  u Kumrovcu, gdje su se ovih dana okupili jugonostalgičari "od Triglava do Đevđelije" obišla je i svijet. Izvještavajući o ovoj temi, određeni svjetski mediji poseban naglasak stavljaju na skorašnji ulazak Hrvatske u EU. Agencija Associated Press tako objavljujući razgovor s jugonostalgičarima s prostora Srbije, Crne Gore i BiH, izvještavajući istodobno o jačanju jugonostalgije uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji."Dok se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju, i time postaje druga zemlja s prostora bivše Jugoslavije koja će se pridružiti europskoj zajednici, u rodnom mjestu Josipa Broza Tita na Jugoslaviju se i dalje gleda kao na razdoblje prosperiteta i mira", piše AP.

"Tito, jedan jedini", kaže 52-godišnji umirovljenik Slobodan Janušević te dodaje kako "o Europskoj uniji i današnjoj Hrvatskoj misli sve najlošije".

"Iako je bio ocrnjen tijekom nacionalističke euforije koja je uslijedila nakon krvavog raspada u ranim 1990.-ih, ugled Jugoslavije ponovno uživa popularnost i okuplja sve više sljedbenika, čak i među mlađim generacijama koje su rođene nakon raspada Jugoslavije. Fenomen jugonostalgije vrlo se često opisuje kao bijeg od brutalne stvarnosti i postkomunističke tranzicije s kojima su suočeni u posljednjih nekoliko desetljeća", piše AP.

"Građani se osjećaju poraženima. Osjećaju da žive mnogo lošije nego prije 30 godina", kaže srpska povjesničarka Dubravka Stojanović.

U svom izvještaju Associated Press naglašava kako većina Srba, Bošnjaka i Hrvata i danas na Jugoslaviju gleda gotovo utopijski, vjerujući da je za razvoj njihovih zemalja najbolje da svoj put nastave same, bez članstva u Europskoj uniji ili bilo kojoj drugoj zajednici. Još uvijek postoji strah od inferiornosti drugim zemljama i potlačenosti, kao što je bio slučaj i u Jugoslaviji.

"Tito je personifikacija sretnih vremena u najljepšoj zemlji na svijetu", kaže Marko Perković iz Crne Gore, prenosi AP.


M.M.