Sarajevski tisak Jadranka Prlića i ostale nepravomoćno osuđene čelnike nekadašnje Herceg Bosne bez zadrške naziva zločincima te ističe kako su svi osuđeni za udruženi zločinački pothvat čiji je cilj bio uspostava hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji je trebao postati samostalnom državom ili se pak pripojiti Hrvatskoj, što ukazuje na zaključak kako će bošnjački politički vrh svaki pokušaj Hrvata za ravnopravnošću unaprijed okvalificirati „zločinačkim naumom“.


Herceg-Bosnu, također, bez bilo kakve zadrške nazivaju „zločinačkom tvorevinom“, ističući kako je riječ o "presudi jednoj politici a ne hrvatskom narodu". Ključna poruka, pak, nalazi se u "Avazovu" osvrtu na ta reagiranja uz konstataciju kako je svaka kazna mala no od njih je važnija bit presude i činjenice koje su u njoj pobrojane, što upućuje na zaključak kako će ova nepravomoćna presuda biti korištena za dodatni politički pritisak na hrvatski narod u BiH.

>>Slovenski tisak: Kvalifikacija o zločinačkom udruživanju i agresiji mogli biti temelj za tužbu BiH protiv Hrvatske

Koristeći presudu i za aktualne političke obračune list „Avaz“, konstatira kako "Prlićev ratni put nije smetao stranci demokratske akcije (SDA)" kada je rasformirana Herceg-Bosna a uspostavljena Federacija BiH i on postao ministar obrane.

"Avaz" prenosi i reagiranja iz Hrvatske na izrečenu presudu te konstatira kako je njen politički vrh "priznao greške no ne i zločinački pothvat". "Oslobođenje" pak iz Zagreba izvještava tako što komentare hrvatskih dužnosnika prenosi pod naslovom "I agresor i saveznik".

Posebice se citira hrvatskog premijera Zorana Milanovića koji je izrazio nadu da će u drugostupanjskoj presudi sud imati u vidu neodrživost kvalifikacija u presudi koja je izrečena u srijedu.

Za razliku od "Avaza", koji je u vlasništvu aktualnog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, sarajevsko "Oslobođenje" o presudi izvještava puno odmjerenije. Uz sadržaj presude list prenosi i brojna reagiranja iz zemlje iz kojih je razvidno kako bošnjačka i hrvatska stajališta o presudi ostaju dijametralno suprotna.


M.J.