Studentske i zavičajne udruge bosanskohercegovačkih Hrvata, razočarane neočekivanom Haškom presudom u predmetu "Prlić i ostali", kojom se Republika Hrvatska imenuje jednim od sudionika u međunarodnom ratnom sukobu u BiH, najavile su skup potpore nepravomoćno osuđenim čelnicima Herceg Bosne.


Preko facebook stranice "Podrška haškoj šestorki Herceg Bosne" organizatori pozivaju sve hrvatske domoljube da im se priključe u mirnom javnom okupljanju na Trgu sv. Marka u Zagrebu u ponedjeljak, 3. lipnja u 17 sati, na kojem će bit  upućene prigodne poruke:

– Podršku nepravedno optuženoj šestorci i njihovim obiteljima zbog prije svega nehumanog dugotrajnog postupka.
– Podršku Herceg-Bosni kao legitimnoj i legalnoj zajednici koja je djelovala u okviru BiH i za obranu BiH.
– Osudu svih pojedinačnih zločina koje su poduzimali pripadnici HVO-a, ali i ukazivanje na očiti nesrazmjer s onima koje je sustavno činila ABiH.
– Kritiku svim dosadašnjim vladama RH zbog pasivnosti u postupku i financijskih prevara na račun Slobodana Praljka i Brune Stojića te imperativni poziv sadašnjoj da se uključi u žalbenom postupku jer o tome ovisi i ugled RH. Kritika i hrvatskim političarima u BiH zbog pasivnosti.
– Poruku svima na strpljenje i dostojanstveno iščekivanje oslobađajuće pravomoćne presude.

>>Jean-Claude Antonetti: Tuđman se nikada nije suprostavljao međunarodnoj zajednici

Javno okupljanje završit ćemo recitacijama i citatima, a obratit će se i neke javne osobe koje su bile aktivni sudionici tadašnjih zbivanja, priopčili su organitatori.


Organizatori najavljuju okupljanje na Trgu bana Jelačića od 16:30 do 17 sati, nakon čega povorka ide na Trg svetog Marka.M.M.