Tužiteljstvo BiH za Živka Budimira i ostale traži ponovni pritvor jer, kako ističu, prvoosumnjičeni Budimir i drugoosumnjičeni Petar Barišić imaju državljanstvo Republike Hrvatske te Tužiteljstvo smatra kako će u procesu iznošenja novih dokaza ova dvojica iskoristiti dvojno državljanstvo i napustiti teritoriju BiH, javlja Fena.Tužitelj Oleg Čavka je na današnjem ročištu pred Sudom BiH za ponovno određivanje pritvora za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana i Hidajeta Halilovića obrazložio detaljno ovaj zahtjev te iznoseći nove dokaze za ponovno određivanje pritvora, predstavio sadržaj presretnutih razgovora navedene četvorke, koji su ukazivali na utjecaj za pomilovanje određenih osuđenika.

Između ostalog, Čavka je naveo kako su o pomilovanju između sebe razgovarali Petar Barišić i Živko Budimir, a i izvjesna Mira Čorić, pa i Suad Kulosman. Podsjetio je da je SIPA iz ureda Živka Budimira izuzela dokumentaciju, koja je pokazala kako je na predmetima pomilovanja aktivno sudjelovao i Vinko Drinovac.

-U donošenju odluka o pomilovanjima, kako je pokazala izuzeta dokumentacija, Živko Budimir se konsultirao s prijateljima, ratnim drugovima i tadašnjim članovima svoje novosnovane stranke: Tihomirom Šarcem, Edibom Bubalom i Stankom Primorcem - kazao je Čavka.

-Prisluškivanjem i presretanjem razgovora otkriveno je kako je Barišić imao aktivnu ulogu u pomilovanju Adija Karića i Admira Kulovca. Također, istraga je pokazala da je na ime pomilovanja Kulovca, avansno uplaćeno 7.000 KM, nakon čega je Petar Barišić nazvao predsjednika i rekao mu da je završio posao - naveo je Čavka.

-Indikatvno je da je na stolu predsjednika Živka Budimira, u trenutku kada je SIPA ušla u njegov kabinet, bila dokumentacija slučaja Admira Kulovca - rekao je Čavka.

Kako je naveo, SIPA je također izuzela i evidencije koje je vodio Budimir ili njegovi suradnici o intervencijama za pomilovanja gdje je čak navedeno tko je za koga tražio intervenciju. Čavka je podsjetio na činjenicu kako je za vrijeme Budimirovog mandata pomilovano 50 osuđenih ubojica, jedan ili dva silovatelja te niz osoba osuđenih za teška razbojstva.

Također je iznio tvrdnju da je Mersed Hadžić pomilovan nakon intervencije prijatelja Živka Budimira iz Zagreba.

-Tvrdim da je puno puta Budimir "nasamaren" od svojih suradnika, ali je znao da uzimaju novac za pomilovanja i nije reagirao - ustvrdio je tužitelj Čavka.

Tužiteljstvo BiH za Živka Budimira i ostale traži ponovni pritvor jer prvoosumnjičeni Budimir i drugoosumnjičeni Petar Barišić imaju državljanstvo Republike Hrvatske te Tužiteljstvo smatra kako će u precesu iznošenja novih dokaza ova dvojica iskoristiti dvojno državljanstvo i napustiti teritoriju BiH.

Tužitelj Čavka je istakao da je u toku analiza svih razgovora koji su obavljeni sa službenog telefona Budimira rekavši kako je riječ o obimnom materijalu.

 

M.J.