Najtiražniji britanski dnevnik Daily Mail donosi opširan članak o Nevenu Mimici kandidatu za mjesto člana Europske komisije zaduženog za zaštitu potrošača. List sugerira da bi Mimicu trebalo pitati kada se i zašto od zagovornika dogovorene ekonomije i bivšeg jugoslavenskog komunista preobratio u ljubitelja slobodnog tržišta na kojem namjerava zauzeti jednu od ključnih uloga.

List navodi kako je Mimica prije 35 godina postao aktivni član Komunističke partije Jugoslavije, koja nije imala nikakve veze s demokratskim vrijednostima koje bi on trebao zastupati. Mimica bi trebao biti zadužen na zaštitu prava 500 milijuna ljudi na slobodnom EU tržištu, dok je istovremeno stasao i godinama zagovarao tzv dogovorenu ekonomiju koje ja bila na snazi u bivšoj SFRJ.

- Pitajte ga kada se preobratio - piše autor članka.

Daily Mail navodi kako je kao 24-godišnjak karijeru započeo u zagrebačkoj ASTRA-i koje je svoje proizvode plasiralo diljem svijeta. Navode kako je ta državna tvrtka u biti bila paravan za špijunsku mrežu bivše države koja je djelovala i u drugim zemljama.

- Mimica bi trebao objasniti kada se od zagovornika socijalizma i i socijalističke dogovorne ekonomije preobratio u kapitalista i zagovornika otvorenog tržišta kojem sada želi služiti - navodi Daily Mail.

Mimica je 1987. godine obnašao dužnost trgovačkog atašea bivše SFRJ gdje je opisan kao uzoran poslušnik bivšeg komunističkog režima, piše Daily mail.

 

R.H.