Članovi Hrvatskoga društva katoličkih novinara u sklopu studijskoga dana hodočastili su 8. lipnja uz vodstvo predsjednika Društva Nene Kužine i duhovnika dr. fra Darka Teperta na Trsat i u Istru. Na Trsatu, gdje su se održavali "Dani pape Ivana Pavla II." u povodu obljetnice njegova posjeta Rijeci i Hrvatskoj, upoznali su se sa svetištem i franjevačkim samostanom te poviješću trsatske Gradine, javlja Ika.


Nakon posjeta i molitve u trsatskome svetištu, katolički novinari uputili su se u Lanišće, gdje je ubijen svećenik-mučenik i budući blaženik Miroslav Bulešić. Sa životom i mučeničkom smrću vlč. Bulešića, kojega su komunisti ubili 24. kolovoza 1947. iz mržnje na katoličku vjeru nakon krizme, novinare je upoznao dr. Vlado Žmak. Komunističke vlasti nisu dopustile pokopati mladog mučenika u rodnoj župi Svetvinčenat, nego u Lanišću. Obitelji Bulešić bilo je dopušteno tek 1958., da prenesu zemne ostatke, koji su pokopani na groblju uz pročelje crkve Sv. Vincencija mučenika. Odatle su kasnije preneseni u župnu crkvu Navještenja Marijina, gdje se i danas štuju i mjesto su hodočašća.

Porečko-pulska biskupija pokrenula je proces za njegovo proglašenje blaženim te ga pod predsjedanjem biskupa Ivana Milovana uspješno zaključila 2004. Nakon Lanišća, katolički novinari posjetili su Svetvinčenat, Bulešićevu rodnu župu, gdje danas u župnoj crkvi Navještenja BDM počivaju njegovi posmrtni ostaci. Pohodivši njegovu rodnu kuću u zaselku Čabrunići, susreli su se s Miroslavovim mlađim bratom, 84-godišnjim Josipom, koji im je govorio o bratu i dobu u kojemu je podnio mučeničku smrt. Novinari su razgledali i spomen zbirku. U župnoj crkvi katoličke novinare pozdravio je mjesni župnik, a zatim je fra Darko predslavio misu.

Na studijskome danu Hrvatskoga društva katoličkih novinara sudjelovali su novinari-katolici djelatnici i dopisnici različitih katoličkih i svjetovnih uredništva iz Hrvatske i Crne Gore.


M.M.