Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Općine Široki Brijeg nastavilo je s iskapanjima posmrtnih ostataka žrtava partizansko-komunističkog zločina.


Ovaj put iskapanje je izvršeno u Ljubotićima, na lokalitetu Bagarića kuće. Navedeno iskapanje izvršeno je na zahtjev Drage Galića na čijem se zemljištu nalazilo grobište br. 61, koje je ekshumirano. Naime, vlasnik zemljišta namjerava izvoditi određene građevinske radove, ali nije želio započeti s njima dok se s tog lokaliteta ne izmjeste ljudske kosti. Nakon što je Povjerenstvo obavilo sve potrebite pripreme, u petak, 14. lipnja 2013. godine, konačno se pristupilo ekshumaciji grobišta. Radove su i ovaj put, kao i uvijek do sada, nadzirale stručne osobe, arheolog i forenzičar.

Na grobištu su, kako su tvrdili i svjedoci, pronađeni posmrtni ostatci jedne osobe koja je u vrijeme završnih borbi za Široki Brijeg ubijena iza stare Bagarića kuće. Prema tvrdnjama svjedoka, partizani su u predvečerje došli do Bagarića kuće, odmah su zapovjedili da svi uđu u kuću i da nikako ne smiju izlaziti. Također, zatražili su i alat za kopanje. Nedugo zatim začuo se pucanj, a ujutro su iza kuće pronašli grob. Nitko ništa nije vidio niti znao o kome se radilo, koga su partizani tada na tom mjestu ubili.

Međutim, nakon ekshumacije, nekoliko pronađenih predmeta upućuje na poprilično jasan zaključak da se radilo o jednom njemačkom vojniku. Pronađena je vojnička dugmad s (najvjerojatnije) njemačke odore i to u tri različite veličine, zatim dijelovi suhe olovke, jedan redenik od 12 metaka, te trokutasti komad tkanine koji bi, s obzirom na izgled i boju, mogao biti s okovratnika (najvjerojatnije) njemačke odore ili pak dio časničkog čina, što će dalje utvrditi stručnjaci.

Ovo je bila 9. ekshumacija i ukupno 138. ekshumirana žrtva partizansko-komunističkog zločina do sada u Širokom Brijegu, a prema ustaljenoj praksi, sve je obavljeno uz propisno osiguranje i pod nadzorom stručnih osoba.


V.Mabić