Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako do europskog uhidbenog naloga za bivšeg dužnosnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića nije došlo zato što je on svojevremeno bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog drugih razloga, javlja SEEbiz.eu.

 "Uhidbeni nalog nije stigao jer je Perković bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška, nego zbog nečeg drugog. Taj sudski postupak je u tijeku i ne bih to komentirao, a mi se zakonu nikada ne suprostavljamo", rekao je Karamarko na zagrebačkom groblju Mirogoj nakon polaganja vijenaca na grob Franje Tuđmana.

>>Njemački Focus na naslovnici: Perković poslao ubojice u Bavarsku - Uhićenje 1. srpnja

Karamarko je također komentirao najavu opiranja vladajuće koalicije raspisivanju referenduma o ustavnom određenju braka, iako je prikupljen dovoljan broj potpisa građana, ustvrdivši kako je to "u njihovu stilu", te da se vladajući opiru i "zakonu, Ustavu, volji građana, ali i zdravom razumu".


Bez komentara o Kujundžiću


Na upit o odlasku Milana Kujundžića iz stranke, Karamarko je kazao da se tu nema što komentirati jer su fokusirani na potpunu konsolidaciju HDZ-a koja je u tijeku. "Stranka je postala prava alternativa nesposobnoj vladi. Bavimo se pripremom gospodarskog programa, jer nama je problem nezaposlenost. U HDZ će se ulaziti i izlaziti, a u prošloj godini ušlo je desetak tisuća novih članova", rekao je.


Predsjednik HDZ-a također je odbacio optužbu da je odustao od unutarstranačkih izbora po principu "jedan član, jedan glas". "Nismo odustali od principa 'jedan član jedan glas', ali prije toga treba napraviti pripreme i srediti popis članova, što je u tijeku. Pitanje je i naše taktike u kojem momentu ćemo to napraviti", odgovorio je Karamarko.

 

>>Milan Kujundžić istupio iz HDZ-a


Unutarstranački izbori ne znače samo izbor novog čelnog čovjeka, već se treba izabrati i cijela stranačka hijerarhija, a bilo bi "apsurdno to raditi u sadašnjem trenutku kada smo pobjednička stranka", kaže Karamarko.


"Ne odustajemo od toga principa i to će biti veliki iskorak, ali potrebno je vrijeme i vrh stranke će odrediti kada će se oni održati", ustvrdio je dodavši kako se ne zna kada će biti parlamentarni izbori, pa ne bi bilo dobro da ih izbori zateknu u unutarstranačkim previranjima.


Izaslanstvo HDZ-a predvođeno Karamarkom položilo je jutros, u okviru obilježavanja 24. obljetnice osnivanja HDZ-a, vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine i na grobu Franje Tuđmana na Mirogoju, a poslijepodne će biti održana svečana akademija na terasi NK "Jarun", gdje je HDZ osnovan 1989. godine.M.M.