Dejan Jović, savjetnik Ive Josipovića i jedan od desetak najmoćnijih Srba, kako mu tepaju srbijanski mediji, objavio je na facebook profilu kako se u Vili Weiss imao prigodu zahvaliti američko-britanskom burzovnom mešetaru židovskih korijena Georgu Sorosu za sve što je učinio za "njega i demokraciju".


"Prilika je da mu se osobno zahvalim na potpori u 1990-im; meni i mnogima od nas. Bez njegove stipendije ne bi bilo mog magisterija u Manchesteru, niti mog doktorata na LSE. Pomogao je u prvim koracima a onda nas pustio da dalje idemo sami, ako možemo. Učinio je mnogo za demokraciju u ovoj zemlji i u mnogim drugima...", napisao je na svome facebook profilu Dejan Jović, inače kadar jugoslavenskih komunista, koji je stasao osamdesetih godina u krugu oko Stipe Šuvara.

>>Georg Soros pozvao Njemačku da se odrekne politike štednje ili napusti eurozonu

Inače, Sorosova zaklada je 1993. financirala Međunarodnu ljetnu školu demokracije u Labinu, 1994. na Braču i od 1995. u Crikvenici. Aktivnosti ove zaklade kao i neuspješni pokušaj puča Manolić-Mesić 1994. godine povezuju se s povratkom Budimira Lončara u Hrvatsku.

Tuđman je govorio ovako

Komentirajući ručak i susret sa Sorosom u Vili Weiss, Jović je provokativno napisao: "Zapravo u jednom trenutku me je prošla misao: Oh, my God, da nas vidi Franjo Tuđman. Vu njegovu gruntu. Zeleni i crveni i žuti vragovi...".

>>Josipović: Tužba protiv Srbije za genocid više nema smisla - približavanje Srbiji ima !?

Jovićeve su riječi zapravo potvrda od kuda dolaze prijedlozi o povlačenju tužbe za genocid i pokušaji uvlačenja Hrvatske u zapadnobalkanske integracije.R.H.