Sabor jučer nije glasovao o izmjenama Zakona koje se odnose na primjenu europskog uhidbenog naloga i koje bi spriječile izručenje naših državljana za kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. U poslijepodnevnoj raspravi o tom zakonu ministar pravosuđa Orsat Miljenić je iznenada promijenio mišljenje, iznoseći rezerve zbog promjena koje se unose 10 dana prije punopravnog članstva Hrvatske u Uniji te je priznao da o tome traju konzultacije s Europskom komisijom.-Mi se i dalje konzultiramo s Europskom komisijom (EK) jer postoji tumačenje da smo takvo ograničenje trebali najaviti u pregovorima oko poglavlja pravosuđa te ga sada ne možemo konzumirati. U pregovorima smo zauzeli jedan stav i sada se postavlja pitanje jesmo li to konzumirali te možemo li sada staviti rezervu ili ne - rekao je Miljenić,  dodajući kako će se do glasovanja o zakonskim izmjenama znati može li se ili ne takva odredba uopće ugraditi u zakon.

>>Ucjenjuju li Perkovićevi suradnici ministra Orsata Miljenića ?

Novinar HTV-a iz Bruxellesa Željko Korpar javio je da su mu u Europskoj komisiji potvrdili da, kada se pregovaralo o Europskom uhidbenom nalogu, nitko s hrvatske strane nije spominjao nikakve vremenske odrednice za njegovu primjenu.

-Zbog toga su u Europskoj komisiji vrlo oprezni. Prate sadašnju saborsku raspravu i podsjećaju kako se u poglavlju 24. (Pravda,sloboda i sigurnost) Hrvatska obvezala da će bez ikakve ograde primjeniti Europski uhidbeni nalog. No oprez Bruxellesa uskoro bi mogao prerasti u zabrinutost. Pokaže li se da se Zakon o uhidbenom nalogu mijenja zbog nekog pojedinačnog slučaja, to bi, upozoravaju u Bruxellesu, naštetilo vjerodostojnosti hrvatskih vlasti. U nekim članicama Unije tada bi se možda ponovno otvorile rasprave - je li Hrvatska u Uniju zaista ušla spremna i stabilna, javio je Korpar.

HDZ ne želi sudjelovati u farsi

HDZ-ovi saborski zastupnici demonstrativno su tijekom rasprave napustili sjednicu poručivši kako parlamentu ne žele dati legitimitet da donosi zakone koji preferiraju zaštitu kriminalaca koje je odavno trebalo privesti sudu pravde.

-U takvoj farsi nećemo sudjelovati, ovo je anticivilizacijski zakon, poručio je u HDZ-ov Davorin Mlakar. Vladajuće je prozvao da ne žele pomoći da se dovrše kazneni postupci za ono što se događalo prije 7. kolovoza 2002. te da zbog skrivenih razloga žele spriječiti izricanje istine i pravde. Komentirajući navodni strah od poplave zahtjeva, kojim je pravdano vremensko ograničenje koje je navedeno u zakonu, Mlakar je ustvrdio kako još ne znamo koliko uhidbenih naloga Hrvatska mora primiti pa je stoga teško govoriti da nas čeka poplava. Posljedice će biti da će oni koji su se bavili aktima državnog terorizma biti zaštićeni od ruku pravde u europskim državama, a naša država neće imati snage procesuirati takve zločine, poručio je.

Umiješali se i Perkovićevi prijatelji u Banja Luci

U međuvremenu, iz Banja Luke je pristigla informacija o pokretanju izvida protiv petorice visokih hrvatskih časnika zbog navodnih zločina počinjenih protiv "srpskog naroda i vojske RS na Kupresu 1993. i 1994.".

>>Banjalučka policija optužila petoricu hrvatskih časnika zbog navodnih zločina nad Srbima

Analitičari vjeruju kako i ovaj potez MUP-a RS-a treba promatrati u okvirima rasprave o "Perkovićevom zakonu", jer je i u ovom slučaju riječ o događaju koji se zbio prije 7. kolovoza 2002.

-Perkovićeve kolege su tamo na vlasti i ne treba uopće dvojiti o namjerama ovog potaza, smatraju analitičari.


M.M.