Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91) začuđena je  izjavama bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. Taj čovjek kao da se "izgubio u vremenu i prostoru". Sreća je što je malo onih koji njegove riječi uzimaju ozbiljno, pa jedino iz tog razloga nema nekih ozbiljnijih komentara na pojedine njegove (smiješne) govore, od kojih na žalost ima i takvih da bi za njih svakako trebao i kazneno odgovarati.


Ali, on je bio i ostao "lutka na koncu", pa može pričati što hoće, tim prije što je taj "žalosni predsjednik" ipak najvažniji – sam sebi! Čujemo da je ovih dana sudjelovao na obilježavanju osnivanja Sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica, zajedno s predstavnicima državnog političkog vrha. Tamo je izjavio i ostao živ da u Hrvatskoj "jača pritisak i prisutnost u javnosti neofašista, što prolazi bez odgovarajuće reakcije."

Po njemu  je riječ o dobro osmišljenoj, organiziranoj i financiranoj kampanji, te je zaključio (da čovjek ne povjeruje) da u Hrvatskoj imamo renesansu ustaštva, odnosno fašizam, te da to mora stati! Gdje taj "žalosni predsjednik" vidi fašizam i ustaše? Ako toga uistinu ima u Hrvatskoj onda bi on kao navodno "udbaško dijete" odmah trebao imenom i prezimenom prijaviti takve slučajeve, i to nikome drugome nego Državnom odvjetništvu, odnosno Mladenu Bajiću! Je li prijavio? Pa, naravno da nije, kad nešto takvoga postoji jedino u njegovoj glavi. Za njega je vjerojatno "fašista i ustaša" i častan i ugledan, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji ga je "za uho" doveo u HDZ, a zatim ga na žalost uveo i u "visoku politiku". (Na svakoj fotografiji uvijek mu je iza leđa, kao "mali od palube"). Mesić mu je sve  njegove zasluge vratio "nožem u leđa". (Zna on kako se to čini!). Želio je, potom, sa svojim kompanjonom Manolićem izvršiti i državni udar, ali nije uspio jer su na kraju "u borbi, na bojnom polju" ostala samo ova dva školovana "junaka", od kojih ne znaš koji bolje i ljepše bajke priče. Valjda se svaki dan nalaze na kavi, pa jedan drugom laskaju, a ne vide i ne čuju što narod o njima misli.

Mesića bi trebalo odstrani iz političkog života, (kad već to sam ne želi) a ne da mu još država plaća razno-razne troškove. Valjda mu i plaćaju samo za to da radi to što radi, jer je on, da baš on dio dobro smišljene i financirane kampanje-"ne volim Hrvatsku". A od toga i odlično živi. Očito da je dobro savladao "kumrovečku školu", pa zna da uvijek i na svakom mjestu treba "udarati" po neprijatelju (koji nikada ne spava) i da nas "ništa ne smije iznenaditi". Povijest će ga pamtiti – po čemu? Pa, po vicevima, pjesmama koje je devedesetih najglasnije pjevao o Juri i Bobanu, ali na žalost ne i po ne čemu što zavrjeđuje bilo kakvu ozbiljnu pažnju i raspravu. No, dok su se jedni u jednoj šumi, u Brezovici prisjećali nekakvog partizanskog odreda, u drugoj šumi, u Sošicama, pokraj jame Jazovka po tko zna koji put okupili su se hrvatski domoljubi i pitali-tko je pobio sve te ljude? Oni koji su bili u Brezovici, a poglavito čelnici državnoga vrha, neprestano ističu da svaki zločin mora biti kažnjen. Ali, do njih nikako ne dopiru glasovi živih i mrtvih iz Jazovke – tko je pobio na stotine nevinih ljudi nakon II. svjetskog rata i poput životinja, još polumrtve bacio u ovu strašnu jamu? Svaka čast partizanskom odredu, ali tko je iz redova Brozovih komunista pobio sve te nevine ljude, žene, djecu, starce, bolesnike iz bolnica...?

Po Mesiću, "najvećem hrvatskom akrobatu", to su vjerojatno učini ustaše i fašisti, od kojih su mnogi bili i ove godine na Jazovki, a rođeni su tek nakon II. svjetskog rata! Žalosno je da danas ne smiješ ni pitati-tko je pobio sve te ljude - a da te "žalosni i jadni predsjednik" kakav je Mesić odmah ne svrsta u ustaše ili fašiste! Sve dok će se u njegovoj glavi "rojiti ustaše i fašisti" taj će čovjek privlačiti kakvu-takvu medijsku pozornost i dobro će živjeti, tim prije što svaka sredina ima svoga Mesića!

Pa, ni mi, kako se vidi iz priloženoga, nismo izuzetak!


Mladen Pavković