Hrvatskoj misiji u Bruxellesu službeno je potvrđeno: 'Zakonski okvir Europskog uhidbenog naloga ne možete mijenjati. Ne možete pomicati vremenske okvire te sada određivati na koje će se slučajeve on primjenjivati', doznaje Večernji list.


Hrvatska strana se, naime, tek potkraj prošlog tjedna odlučila konzultirati s Europskom komisijom o promjenama, koje je trebalo donijeti po hitnom postupku, posebice odredbe po kojima bi se EUN primjenjivao samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., a ne na sve slučajeve, bez vremenskog ograničenja, kako je sad.

>>Drama na Pantovčaku i Banskim dvorima: Perkovićev zakon pod povećalom EU-a

To bi otklonilo mogućnost da Josip Perković bude izručen Njemačkoj. Nakon niza objašnjenja visokih hrvatskih dužnosnika – ministar pravosuđa Orsat Miljenić priznao da zapravo ne znaju smiju li uvoditi tu odredbu.

Na ministrove dvojbe reagirala je Europska komisija.

'Hrvatsko predstavništvo pri EU kontaktiralo je s Komisijom i tražilo pojašnjenje primjene EUN-a. Hrvatskim dužnosnicima ponovili smo ono što smo rekli i vama: Hrvatska je u pristupnim pregovorima preuzela obvezu da potpuno uskladi zakonodavstvo s EUN i počne ga primjenjivati s datumom članstva. Hrvatska za vrijeme pregovora nije zatražila izuzeće ili prijelazno razdoblje u slučaju EUN' potvrđuje i glasnogovornica EK Mina Andrejeva.


M.M.