Njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je svoj posjet Zagrebu. Službenih izjava za sada nema ali nema sumnje da je njezin nedolazak ujedno i poruka službenom Zagrebu vezana za zakona kojim bi se europski uhidnbeni nalog ograničio na razdoblje od 2002. godine. Time bi, smatraju mnogi, bila izbjegnuta mogućnost da se Njemačkoj izruči Josip Perković protiv kojeg se u Njemačkoj vodi proces zbog ubojstava hrvatskih disidenata tijekom komunizma.


Njemačku će na svečanosti 30. lipnja u Zagrebu umjesto kancelarke predstavljati državni ministar u ministarstvu vanjskih poslova Michael Link. 

Vijest da je Angela Merkel, po svemu sudeći jedna od najvažnijih političkih osoba koje bi trebale nazočiti proslavi ulaska Hrvatske u EU, otkazala dolazak, svakako je snažna politička pljuska odnosno poruka premijeru Zoranu Milanoviću i njegovoj Vladi.

>>EU ne dozvoljava promjenu zakona zbog Josipa Perkovića

Premijer Milanović će, osim odbijenice njemačke kancelarke, imati mogućnost s njom, istina neformalno, razgovarati sutra na summitu lidera EU u Bruxellesu. To je posljednji summit na kojem je Hrvatska promatrač jer od 1. srpnja počinje odlučivati i ima pravo glasa u Bruxellesu.

Njemačka savezna policija raspisala tjeralicu za Perkovićem

Njemačka savezna policija (Bundeskriminalamt) raspisala je tjeralicu  za Josipom Perkovićem (1945.) zbog povezanosti s ubojstvom Stjepana Đurekovića.

Uz tjeralicu i Perkovićevu sliku objavljenu na njihovim službenim stranicama naveden je i Perkovićev  'alias' Tomo Novaković. Za razliku od prošlog puta kada su Nijemci za nagradu o Perkoviću nudili pet tisuća eura, ovaj put iznos je povećan na 12. 000 eura.

Podsjetimo, Perkovića se sumnjiči da je kao agent tadašnje jugoslavenske tajne službe Udbe sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora 'INA-Marketinga' Stjepana Đurekovića 1983. godine.


M.M.