Dr.sc Mate Brstilo, voditelj radne skupine Pregovora RH i EU, Poglavlja 12. Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, obratio se otvorenim pismom predsjedniku RH Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću. Brstilo, odgovarajući na poziv na središnju proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ističe da bi dolaskom „pogazio ne samo svoje dostojanstvo građanina i katolika, već i svoj ponos što sam imao rijetku čast biti članom najužeg pregovaračkog tima Republike Hrvatske“.


Uz kurtoaznu zahvalu na pozivu, Brstilo ističe zatečenost posljednjim događajima.

-Naime, kao jedan od pregovarača Republike Hrvatske sa Europskom unijom, neugodno sam zatečen i pogođen (kao i većina građana Hrvatske), posljednjim zbivanjima oko pokušaja izmjene već prihvaćenog Europskog uhidbenog naloga, a sve u svrhu zaštite osobe koja bi za svoja nedjela pred zakonom trebala odgovarati, a čime bi hrvatska vlast napokon bila spremna izraziti političku volju i stvarno se suočiti sa zločinima s kojima do sada nije bila spremna suočiti se – onim komunističkim, sukladno Europskom duhu i rezolucijama – ističe Brstilo.

>>Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu: Hrvatske vlasti su dale veliku pljusku demokraciji

Smatra kako je riječ o sramotnom činu obmane s ciljem izbjegavanja preuzetih obveza.

-Navedeni čin u meni ne samo kao građaninu ove države, već kao i jednom od ponosnih pregovarača Republike Hrvatske sa Europskom unijom, predstavlja sramotan čin pokušaja obmane, ne samo onih koji su u presudnim danima naše povijesti čvrsto stajali uz nas, već i izigravanje preuzetih obveza od buduće zajednice – kaže u nastavku pisma.

Posebno se osvrće na skandaloznu izjavu Zorana Milanovića o „crkvi i zločinima“.

-Napokon, skandalozna izjava predsjednika Vlade kako je crkva ta koja je podržavala zločine i zločince, podsjeća na ne tako davna vremena kada je Crkva u Hrvatskoj (i kler i vjernici) bila proganjana i stigmatizirana kao ustašoidna i zločinačka – naglašava Brstilo.

>>Milanović izgubio prisebnost: 'Zločince su ovih 20 godine štitili Crkva i HDZ! Tjerali ste lisicu, istjerat ćete King Konga'

Na koncu poručuje kako zbog iznesenoga ne može doći na ceremoniju proslave.

Zbog svega toga, svojom bi nazočnošću središnjoj proslavi povijesnog ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, pogazio ne samo svoje dostojanstvo građanina i katolika, već i svoj ponos što sam imao rijetku čast biti članom najužeg pregovaračkog tima Republike Hrvatske – zaključio je Brstilo.

 

R. H.