Saborska većina je danas sa 78 glasova za i 6 glasova protiv izglasala zakon o europskom uhidbenom nalogu koji bi trebao spriječiti izručenje Josipa  Perkovića bivšeg dužnosnika jugoslavenske UDBE njemačkom pravosuđu.

Glasovanje je prošlo bez ruku oporbe. Naime, nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko imao svoje izlaganje, zastupnici najjače oporbene stranke su napustili sabornicu. HDZ je već ranije najavio da neće dati legitimitet kod glasovanja o izmjenama spornog zakona.

-Ako zakon bude usvojen izvršen je udar na vladavinu prava. Zašto Vlada ovo radi? Ulazi u sukob s Europom i građane drži kao taoce tog sukoba. Nekorektno je manipulirati braniteljima jer znamo da nijedan branitelj neće biti uhićen na temelju europskog, uhidbenog naloga - rekao je Karamarko u Saboru.

>>Bože Vukušić za Hrvatski tjednik: Perković je bio spreman pregovarati, ali nisu mu dali odvjetnik Nobilo, sin mu Saša i predsjednik Josipović

Ukazao je i na potrebu suočavanja s mračnom komunističkom prošlošću.

-'Dosta je prijetnji tajnama iz komunističke diktature, besmislene su. Vrijeme je da se suočimo s tom stranicom mračne prošlosti i okrenemo se budućnosti', zaključio je Karamarko te sa svojim stranačkim kolegama napustio sabornicu.

>>Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu: Hrvatske vlasti su dale veliku pljusku demokraciji

Prema mišljenju HDZ-ovog europzastupnika Davora Ive Stiera, koje je iznio prije glasovanja o Zakonu, u slučaju usvajanja zakona - Europska će komisija tužiti Republiku Hrvatsku Sudu Europske unije, čime će tražiti da se sporne izmjene Zakona ponište.

>>Njemački mediji: Hrvatska pred sankcijama zbog zaštite osoba s međunarodne tjeralice (Video)

Podsjetimo, izmjenama ovog zakona, koje je saborska većina prihvatila danas na prijedlog Vlade, europski uhidbeni nalog provodi se na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. To znači da se europski uhidbeni nalog sada ne odnosi na Josipa Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jer je Đureković ubijen 1983. godine.


R.H.