Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je neciviliziranim i neeuropskim ponašanjem nazvao izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU, ustvrdivši da je Vlada osramotila Hrvatsku.

Naglasio je da Hrvatska mora raščistiti što se događalo u vrijeme komunizma i razgovarati o odgovornosti Saveza komunista Hrvatske za te događaje.

"King Kong postoji. Oni se boje Perkovićeva odlaska pred njemačke pravosudne organe iz jednostavnog razloga jer bi mogao progovoriti o svojim nalogodavcima. Doći ćemo do King Konga i brzo ćemo vidjeti ima li zločinačkih elemenata u stranci koju nasljeduje današnji SDP, postoje li elementi zločinačkog djelovanja među ljudima koji su možda još danas njihove ikone, a progovorit će se o zapovjednoj odgovornosti Josipa Broza Tita", rekao je Karamarko.

>>Kukuriku većina izglasovala Perkovićev zakon – HDZ napustio sabornicu

Predsjednik HDZ-a to je izjavio nakon što je saborska većina zakonom onemogućila primjenu europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene prije kolovoza 2002., prenosi Hina.

Ocijenio je da je došlo vrijeme da se autentični antifašizam obrani od onih koji su se pokrivali antifašizmom, a zapravo su bili boljševici i komunistički egzekutori.

Karamarko je odbacio optužbe da je kao ravnatelj POA-e djelomično odgovoran jer je u tom slučaju nastupila zastara.

"To je nemušti i nevješti pokušaj da se skrene pozornost s onog što su oni danas učinili. Oni su danas osramotili Hrvatsku", rekao je Karamarko.

Ustvrdio je da je POA radila sve po zakonu, u suradnji s partnerima u Njemačkoj, DORH-om i kriminalističkom policijom MUP-a.

>>Bože Vukušić za Hrvatski tjednik: Perković je bio spreman pregovarati, ali nisu mu dali odvjetnik Nobilo, sin mu Saša i predsjednik Josipović

Vladino pojašnjenje da zakonom želi zaštititi branitelje nazvao je "običnom floskulom", tumačeći da se europski uhidbeni nalog odnosi na zločine počinjene na teritoriju zemlje koja traži izručenje, dok se Domovinski rat vodio u Hrvatskoj.

Odbio je i tumačenja o suradnji Perkovića s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom i ministrom obrane Gojkom Šuškom.

"Nije gospodin Perković pozvan po uhidbenom nalogu u Njemačku zbog toga što je surađivao sa Šuškom i Tuđmanom. Pozivaju ga jer je bio suradnik Josipa Broza Tita, partijskih struktura koje su organizirale ubojstva hrvatskih građana", kazao je Karamarko.

Uvjeren je da će Vlada zbog novog zakona doživjeti "novi šamar iz EU".

"Već su u nekoliko slučajeva ukoreni i dobili šamar od EU - Pelješki most, ratifikacija, zakon o strateškom investiranju, zakon o policiji koji su htjeli promjeniti mimo dogovora s EU, pobrojao je Karamarko.

Ova Vlada doživljava poraz za porazom, ali najviše me smeta to što se vraćamo u prošlost, zahvaljujući njima, zaključio je Karamarko.

Ideju ustavnih promjena koje bi onemogućile zastarijevanje politički motiviranih ubojstava nazvao je manevrom i pokušajem kupovanja vremena, ali i dodao da se o tome može razgovarati.

 

M.M.