Predsjednik Odbora za europske poslove njemačkog Bundestaga Gunther Krichbaum naglasio je u Zagrebu da je Njemačka dala veliku potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ali je istodobno izjavio kako ga iritira činjenica što je Sabor donio zakon kojim se sprječava izručenje bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj.


Krichbaum, član CDU-a kancelarke Angele Merkel, zabrinut je što je Hrvatska, donošenjem zakona kojim se onemogućuje primjena europskog uhidbenog naloga za zločine počinjene prije 2002., spriječila izručenje Perkovića u Njemačku gdje ga pravosudne vlasti traže zbog sumnje da je organizirao ubojstva hrvatskih emigranata. Istodobno, smatra da je to pitanje odnosa Hrvatske i Europske unije te da nije posao Njemačke da nadzire poštuje li Hrvatska europske pravne propise.

>>Europska komisija najavila sankcije Hrvatskoj

Njemački parlamentarac vjeruje da će Europska komisija naći pravi način kako reagirati na zakonske izmjene u Hrvatskoj te da je dovoljno jasna poruka europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding da će Hrvatska morati provoditi europski uhidbeni nalog. Krichbauma čudi to što je Hrvatska donijela zakonske izmjene nakon što su sve članice EU ratificirale hrvatski pristupni ugovor, a prije samog pristupa, odnosno stupanja na snagu europskog uhidbenog naloga. 

Moj je dojam da je zakon donešen da zaštiti Perkovića i moje je mišljenje da to nije prihvatljivo, rekao je Krichbaum, koji smatra da taj potez nije način na koji se postupa s prijateljima u Europskoj uniji. Dodao je kako jedino pravni postupak, koji je u tijeku u Njemačkoj, može pokazati je li Perković zaista kriv ili nije.

>>Stigao europski uhidbeni nalog za Josipa Perkovića

Uz napomenu da se on kao parlamentarac ne može miješati u poslove vlade, Krichbaum smatra da Njemačka nije sretna zbog zakonskih promjena u Hrvatskoj.

-Hrvatska može činiti što god hoće, ali u okviru europskog prava koje je sama prihvatila, podsjetio je Gunther Krichbaum.

 

M.M.