Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da se o ustavnim promjenama kojima bi se onemogućila zastara za politički motivirana ubojstva može razgovarati, ali da će njegova stranka pričekati da se vladajući među sobom dogovore što žele.


Možemo razgovarati o promjeni Ustava. Vidjet ćemo u kojem smjeru i na koji način bi ih oni koncipirali. Međutim, mislim da ipak nije Ustav, kako je netko rekao ovih dana, košara u koju se može svašta trpati, ako možemo nešto riješiti zakonom, rekao je Karamarko novinarima u Saboru.

Kazao je i da je kao ministar unutarnjih poslova krenuo u rješavanje poslijeratnih zločina komunističkih vlasti.

-Vidjeli ste kakav je to mentalni sklop, kakvo je to javno mnijenje stvoreno zahvaljujući tom socijalističkom mentalnom sklopu. Sve se može dirati osim komunističkih zločina. Vidjeli ste kako je to završilo - kazao je Karamarko, koji smatra da izmjene zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU, u javnosti prozvan 'Lex Perković', nikako nije smio biti donesen.

-Ušli smo u Europu i ne možemo nikoga varati. Europa je riješila pitanje komunističkih zločina, Europa ima istu dioptriju prema zločinima bilo kojeg totalitarizma. U Hrvatskoj nažalost ne. Hrvatska je prihvatila sve rezolucije Europske unije koje govore o komunističkim zločinima, Hrvatska ima i Deklaraciju svog parlamenta o tim istim zločinima, međutim to su samo mrtva slova na papiru, nikad nitko nije procesuiran. Mislim da to nije normalno i kažem u Europi smo i ona će tražiti autentičnost, iskrenost, Europa ne trpi duplu igru, poručio je Karamarko.

>>Odvjetnici Davor i Zlatko Prtenjača: Vlada, Predsjednik, vladajuća stranka i DORH u odvjetničkom timu Josipa Perkovića

Upozorio je i da je 'Lex Perković' donesen netom nakon što je Njemačka ratificirala hrvatski pristupni ugovor.

-Evo, to je bizantizam jer je gospoda koja je predložila ovaj zakon naslijedila taj mentalni sklop iz prošlog sustava - zaključio je Karamarko i dodao da će se naši ljudi iz određene partije morati naviknuti da riječ nešto u Europi znači.M.M.