"Rekla sam i vašem premijeru sinoć da smatramo da ovo nije, recimo to blago, bio najpametniji potez. Napisala sam pismo ministru pravosuđa 27. lipnja u kojem sam rekla da se radi o vrlo negativnom potezu", izjavila je Viviane Reding.


"Hrvatska je preuzela na sebe, dala je riječ, ulazeći u našu obitelj, da će ispunjavati sve obaveze i primjenjivati sva pravila. Očekujemo da riješite taj problem inače ćemo to smatrati vrlo ozbiljnim nedostatkom u primjeni važne EU legislative. Značilo bi to da ne poštujete članak 39. Pristupnog ugovora", kazala je potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding u intervjuu za Globus.

"Dakle, zaista sam bila tužna da o tome moram razgovarati s vašim premijerom na dan proslave, ali on mi je prišao i rekao da je vidio moje pismo, da zna za njega. Razgovarali smo o tome, nismo se složili, ali sam mu rekla – Pacta sunt servanda – ugovori obvezuju. Ono što je dogovoreno mora se poštovati. Znali ste, potpisali ste to i sada se morate ponašati onako kako vas je vaš potpis obvezao i tu nema promjene", izjavila je Reding za Globus.

>>Vesna Pusić: S Europskom komisijom, zbog Perkovića, ne očekujem ni najmanje problema

Na potezu je sada opet Vlada. Hoće li izmijeniti ustav kako bi ipak u njega bilo uneseno to da nema zastarjevanja političkih motiviranih ubojstva, a što bi omogućilo suđenje Josipu Perkoviću koji bi trebao pojasniti svoju ulogu u likvidaciji hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića kao i u ostalim likvidacijama.



R.H.