Nagrada Društva hrvatskih književnika (DHK) "Tin Ujević" ove je godine pripala Vesni Krmpotić (80) za zbirku pjesama "Žar ptica", a priznanje joj je dodijeljeno kasno večeras u Vrgorcu u sklopu tradicionalne manifestacije "S Tinom u Vrgorcu".


Zahvaljujući na nagradi Vesna Krmpotić je istaknula da je sretna zbog nje jer je Tin Ujević (1892.-1955.), prema njezinim riječima, najveći pjesnik Balkana i šire.

"U mladosti sam obožavala Tina Ujevića, on je svojim životom inspirirao nas mlade. On je velikan kojem ne znam ravnog", rekla je Krmpotić. Po njezinim riječima Ujević je pisao cijelim svojim bićem i nije imao nikakvih poštapalica.

"U vrijeme Titove vladavine i ideološkog pritiska koji nije bio mali, bilo je veličanstveno imati Tina Ujevića, koji je poručivao 'budi svoj'', istaknula je Krmpotić.

Osvrćući se na svoj višedesetljetni književni rad, Krmpotić je rekla da je do sada objavila 108 knjiga. "Najčešće pišem kad sam u vlaku, autobusu i avionu jer mi je to užitak, a obično za vrijeme vožnje bude napisana knjiga", kazala je Krmpotić.

Obralažući nagradu, dopredsjednik DHK-a Boris Domagoj Biletić, koji je i predsjednik prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade "Tin Ujević", istaknuo je kako je Vesni Krmpotić jednoglasno dodijeljena nagrada u konkurenciji 53 zbirke stihova koje su na hrvatskom jeziku objavljene od svibnja 2012. do svibnja 2013. godine.

Napomenuo je kako je "Žar ptica" objavljena u nakladi Matice Hrvatske.

"U knjizi 'Žar ptica' Vesna Krmpotić osjetljivo i istančano promatra, propituje i zapisuje vlastita životna iskustva filtrirana kroz stečena znanja o drevnim civilizacijama, osobito onoj indijskoj, i transcedentalnom metafizičkom postojanju svih bića i stvari u svijetu, koji se svjetopogled u njezinoj poeziji podudara s općim humanističkim, skladnim jednako kao i 'pomirbenim', u panoramskome planetarnom smislu, i poticajnim nazorima na svijet", navodi se u obrazloženju nagrade, te dodaje kako je Krmpotić klasik naše literature koja se još uvijek ispisuje.

Naglašava se kako je glede knjige "Žar ptica" riječ o konkretnom projektu nastalu kao u jednome dahu s jasnom niti poveznicom u ljubavi i pripadanju, sveprožimanju u Jednom i jedinstvenom Apsolutu.

"Otvorenost književnice Vesne Krmpotić prema, s jedne strane, izabranoj i usvojenoj dalekoistočnoj drevnoj vjersko-svjetonazorskoj osnovi, koja se znatno očituje i u ovome nagrađenom njezinu poetskom ispisu jedne i jedinstvene duše i duhovnosti, a, s druge strane, u smislu supostojanja i suprožimanja civilizacijskih tradicija, pripadnosti svome nikada zanijekanu kršćanskom europskom ishodištu, dapače, i sve to oblikovano iznimno kultivirani i jezikotvornim izrazom na supstratu hrvatske jezične i književne tradicije naših dvadesetostoljetnih temeljaca, resi i poetiku autorice koja se 'Žar pticom' upisuje u živu povijest hrvatske književnosti", navodi se u obrazloženju DHK-a.

Vesna Krmpotić je dvadeseta pjesnikinja kojoj je u Vrgorcu u sklopu manifestacije "S Tinom u Vrgorcu" dodijeljena nagrada "Tin Ujević".

Ova se manifestacija održava u Ujevićevom rodnom Vrgorcu, a nagrada koja nosi njegovo ime tradicionalno se dodjeljuje na njegov rođendan 5. srpnja.

Gradonačelnik Vrgorca Boris Matković u ime grada dodijelio je Vesni Krmpotić posebnu plaketu s likom Tina Ujevića.


M.M.