Na konferenciji o jačanju pravosudne suradnje među članicama Europske Unije, ministar pravosuđa Orsat Miljenić je rekao kako se za njegova mandata nije i neće pisati zakon radi zaštite pojedinca, a tzv. Lex Perković nazvao je vrlo jednostavnim pravno-tehničkim pitanjem kojeg su napuhali mediji, javlja soundset.hr.


"Mi mislimo da je to nešto na što moramo imati pravo jer ga imaju i druge zemlje. U suprotnom, došlo bi do razlikovanja. Mi bismo izručivali naše državljane jednoj zemlji za djela počinjena prije 2002., a ta zemlja ne bi izručivala svoje državljane za djela također počinjena prije te godine. Da li su naši pregovarači to trebali napraviti tijekom pregovora ili ne? Kako bilo, nisu to napravili pa smo to sad mi napravili. Razgovarat ćemo s Europskom komisijom i vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Miljenić, dodajući kako će na pismo Europske komisije oko tog pitanja odgovoriti pismom, no da nema namjeru tu korespodenciju dijeliti s javnošću.

>>Odvjetnici Davor i Zlatko Prtenjača: Vlada, Predsjednik, vladajuća stranka i DORH u odvjetničkom timu Josipa Perkovića

Ministar je komentirao i najavljene izmjene Ustava oko nezastarijevanja političkih zločina bilo kojih režima.

>>SDP ostao bez potpore potrebne za promjenu Ustava

"Mislim da je loše, krenut ću od sebe, da se time bavi moja generacija jer je to pitanje koje se trebalo riješiti davno prije. Ali evo došli smo u 2013. i shvatili da je to nešto što nas sve opterećuje. To je potpuno krivo jer u ovoj zemlji ima puno važnijih pitanja od toga. Međutim, vidjeli ste koliku je to buru izazvalo u javnosti pa sad to treba riješiti jednom zauvijek. Ljudi koji su počinili politička, gnjusna ubojstva u bilo kojem režimu ne mogu uživati blagodat zastare i točka", zaključio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.


M.M.