Nakon tri godine pripremanja i istraživanja tomislavgradskoj javnosti konačno je predstavljena knjiga Duvanjski žrtvoslov koja u tri dijela govori o stradanjima, popisu žrtava iz duvanjskog kraja i kriteriju župa te svjedočanstvima živih osoba, javlja portal tomislavcity.com.


Autori knjige su dr. fra Robert Jolić, dr. Jure Krišto te mladi pravnik Ante Tadić. O knjizi su, uz autore, govorili i mons. dr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij te dr. Ivica (Ivo) Lučić.

Ono što povezuje ovu knjigu sa sličnim publikacijama, prema riječima Tome Vukšića, je znanstveni pokušaj da se napiše istina.
Autori su se vodili kriterijima pamćenja na temelju kojeg je napisana istina. Ova knjiga ne podliježe napasti mržnje, to je čini sličnom drugim publikacijama na ovu temu. Međutim, ono po čemu se razlikuje je činjenica da govori o duvanjskim žrtvama i ne pravi razliku na temelju etničke i vjerske pripadnosti. To je čini znanstveno poštenom i kršćanski pohvalnom. Sami naslov izaziva raspravu, autori su izbjegli mučeništvo i martirologiju – kazao je vojni ordinarij Tomo Vukšić.

Detaljnije o samom sadržaju knjige te broju žrtava govorio je dr. Ivica (Ivo) Lučić koji je, kao i njegov prethodnik, istaknuo da Duvanjski žrtvoslov obrađuje žrtve s duvanjskog prostora u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kako Hrvate katolike, tako Bošnjake muslimane i pravoslavne Srbe.
Objavljeni su podaci o svim žrtvama rata i poraća na ovim prostorima, konačno smo izašli iz faze samosažaljenja – rekao je Lučić.

Da Duvanjski žrtvoslov ima elemente znanstvenog rada, kazao je jedan od autora knjige, dr. Jure Krišto. 
Žrtvoslovi su tužne knjige, ali ne izazivaju gnjev. Čitanje izgleda kao brzo obilaženje grobova, ali umiruje nas činjenica da smo na grobu žrtve. Iskreno i pokajničko priznanje žrtava omogućuje stvaranje nove hrvatske nacionalne priče. Taj čin predstavlja prvi korak prema nacionalnom pomirenju. Hrvati su do sada kroz povijest lutali spajajući se sa Srbima i Bošnjacima – istaknuo je Krišto i dodao da Duvanjski žrtvoslov vraća dug žrtvama nasilja odajući im počast te da upozorava na besmisao ponašanja koje proizvodi žrtve.

O metodologiji rada govorio je dr. fra Rober Jolić koji smatra da je Duvanjski žrtvoslov trebao biti napisan ranije kad je bilo više živih svjedoka.
Dali smo prednost pisanim izvorima, pa tek onda usmenim temeljenim na sjećanju. Kao izvore informacija koristili smo župne matice umrlih i krštenih iz svih duvanjskih župa, arhivske spise te popise iz zbornika i monografija, nakon čega je uslijedila provjera na terenu i internetskim portalima – rekao je Jolić svjestan da će u ovom izdanju biti nepotpunih i netočnih podataka.

Ostavili smo mogućnost za drugo izdanje Žrtvoslova. Svi koji želite dostaviti podatke, učinite to pismenim putem – zaključio je fra Robert Jolić ponosan na odrađeni posao kojim su odali počast svim duvanjskim žrtvama rata i poraća.

 

A.Z. / M.B.