Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio je tumačenja da HDZ nije za to da se ukine zastara za politički motivirana ubojstva, no smatra da je promjena Ustava kakvu predlaže SDP nepotrebna te da bi, umjesto toga, trebalo povući Zakon o pravosudnoj suradnji s članicama EU-a, tzv. Lex Perković."Bilo bi apsurdno da smo protiv ukidanja zastare. Mi smo jedina stranka koja je i pokretala pitanja komunističkih zločina koji su počinjeni u razdoblju od 1945. do praktički 1989-1990. Međutim, ovo je bio jedan nemušti pokušaj da se to zapravo izbjegne", rekao je Karamarko novinarima, nakon sjednice saborskog Odbora za Ustav, koji je neodlučeno glasovao o SDP-ovoj inicijativi.

>>Propao SDP-ov pokušaj žurne promjene Ustava

Karamarko smatra da je vladajući SDP koristio "nepotreban alat". 

"To je kao da za nešto što možete počistiti s malom metlicom i lopaticom vi uzimate buldožder ili kamion. Dakle, to je promjena Ustava koja je sasvim nepotrebna. Potrebno je bilo povući taj Lex Perković", rekao je Karamarko.

Karamarko je uvjeren da je Hrvatska bez razloga ušla u sukob s EU, kako bi zaštitila interese pojedinaca.

"Mi jesmo za progon i procesuiranje komunističkih zločina počinjenih i motiviranih političkim motivima, a naravno, moramo se dogovoriti kako ćemo to raditi. Ako ne postoji drugi način i volja osim promjene Ustava, onda ćemo se morati dogovoriti kako ćemo formulirati i kako će izgledati taj članak u Ustavu. Dakle, mi govorimo o komunističkim zločinima", rekao je Karamarko.

"Posebno tragikomičnom" smatra činjenicu da je SDP inicijativu u proceduru uputio na samom kraju zasjedanja Sabora.

"U osam ujutro se sazna da se treba razgovarati o tome na Odboru. Pokušali su učiniti smiješnim, ne samo članove Sabora, nego i cijelu hrvatsku javnost, ali i sve one koji su stradali od komunističke torture i zločina. Ovo je samo točka na i, jedan apsurdni bezobrazluk kojim su pokušali obmanuti hrvatsku javnost što je još gore i čitavu EU", rekao je Karamarko.

R.H.