Polaganjem vijenaca i kulturno-umjetničkim programom u Srbu u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Savez antifašističkih boraca i antifašista obilježena je 72. obljetnica tzv. Dana ustanka naroda Like i Korduna, dana koji se u bivšoj državi obilježavao kao Dan partizanskog ustanka.


Nazočnima se obratio predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac koji je rekao da bi povijest danas bitno drugačije izgledala da nije bilo bratstva između srpskog i hrvatskog naroda tih dana 1941. Godine, prenijela je Hina.

'Ponovo nas vrijeđaju i ometaju te nazivaju bandom. Ovdje nema dovoljno odlučnosti da se stane na kraj ovima koji vrijeđaju i to nas koji širimo bratstvo i toleranciju. A njihove vrijednosti nisu u Ustavu RH, već naše, no ipak oni će u medijima dobiti isti prostor kao i mi', kazao je Pupovac.

>>Mate Ćavar: Uz obljetnicu Pupovčevog obilježavanja četničkih zločina u 'Srbu'

Nazočnima se obratio i počasni predsjednik Udruge saveza antifašističkih boraca Stjepan Mesić koji je rekao da na ovakve datume uvijek treba podsjećati te da ga bukači i lovci na vještice u tome neće spriječiti.

'U Srbu se dogodio ustanak protiv fašističkih okupatora. No, ovi falsifikatori povijesti pokušavaju izmijeniti povijest i nažalost to im jako dobro ide. Jer i oni imaju isti tretman, kao i antifašisti u medijima', istaknuo je Mesić, dodajući da je ovo spomendan svih građana Hrvatske.

>>Zdravko Tomac: Srb je simbol kontinuiteta protuhrvatske četničke zločinačke politike 1941., 1971. i 1991. godine

Izaslanik premijera Slavko Goldstein istaknuo je da su uoči ustanka u Srbu ustaše ubile 900 ljudi u tom kraju. 'Komunisti su organizirali muškarce koji su pobjegli u šumu i tim ustankom je oslobođeno 2.000 kilometara Hrvatske i dijelovi BiH. Istina je i da je tada iz osvete počinjen zločin nad Hrvatima u Boričevcima. Ustaška vlast je tada nabrojala 179 žrtava i te žrtve treba priznati', rekao je Goldstein, dodajući da su ovi koji u Srbu prosvjeduju najveće štetočine u Hrvatskoj.

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!

U sjeni skupa na obližnjem igralištu u organizaciji Autohtone Hrvatske stranke prava održan je prosvjed zbog zločina koji su počinjeni nad Hrvatima toga kraja 1941. Okupilo se 50-ak prosvjednika, koji su se ubrzo mirno razišli. Predsjednik Dražen Keleminec pozvao je vladu da financira spomenik kojeg se planira izgraditi za žrtve četničkih zločina nad Hrvatima u Srbu. Dodao je da se u Srbu i 1941. i 1991. godine dogodilo isti četnički ustanak protiv hrvatske države.

Skup je osiguravalo oko 100 pripadnika interventne policije, javlja Hina.


M.M.