U spomen na mučeničku smrt svećenika Đorđa (Jurja) Gospodnetića iz Postira na Braču, svećenika Banjolučke biskupije kojega su 27. srpnja 1941. godine četnici okrutno mučili i ubili, upriličen je u subotu 27. srpnja spomen na toga svećenika pred njegovom rodnom kućom.


Postirski župnik Ante Jelinčić podsjetio je okupljene na život i djelo svećenika Gospodnetića koji je rođen 9. siječnja 1910. godine, svećenički red primio je 26. lipnja 1938. dok je za Gospu Karmelsku slavio mladu misu.

Osvrnuvši se na mučeničku smrt toga svećenika, mons. Jelinčić ustvrdio je da je kao vjeroučitelj i župnik Bosanskoga Grahova u tijeku četničkoga oružanoga ustanka zarobljen, okrutno mučen i stravično ubijen u trideset i prvoj godini života. "U spomen na mučki ubijenoga svećenika uključujemo i sve stradale moleći za njihov mir u Gospodinu. Ujedno molimo i za sve zločince milost Božjega pomilovanja", rekao je postirski župnik.

>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!

Pavao Gospodnetić, daljnji rođak ubijena svećenika, navijestio je evanđeoski ulomak i predvodio molitvu odrješenja za sve stradale, pozvavši pritom vjernike na trajno njegovanje spomena prema onima koji su dali život. Položio je, zatim, vijenac podno spomen–ploče na rodnu kuću ubijena svećenika.

Kratki spomen program, kojemu je nazočio načelnik Općine Ivan Mihačić, pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor "Karmel" pod ravnanjem Marina Čarge.


M.M.