Antun Vrdoljak je u intervjuu za Večernji list ustvrdio da mu je pokojni bivši predsjednik SDP-a Ivica Račan 1973. godine rekao da će ga 'ucmekati kao psa' ukoliko pokuša prijeći jugoslavensku granicu.


Pojašnjavajući kontekst te Račanove prijetnje, bivši predsjednik HOO-a i poznati filmski redatelj kazao je kako mu je Račan te godine rekao da za njega nema posla na filmu. Vrdoljak mu je na to replicirao da ima ponudu iz inozemstva.

-'Račan je rekao da ne mogu ići jer su mi upravo oduzeli putovnicu. Ja sam se napravio duhovit pa sam mu rekao: 'Znate, druže Račane, mi Imoćani ne mislimo da je pasoš jedini način kako se može prijeći granica.' Tada mi je rekao jednu rečenicu koju nisam od straha smio spomenuti ženi kada sam se vratio kući.', kazao je Vrdoljak. Dodao je kako je Račan bio moćan tijekom sedamdesetih jer je bio sekretar Izvršnog komiteta CK Hrvatske.

Na temelju takvog iskustva Vrdoljak iznosi i sasvim logičan zaključak.

-'On je trebao donijeti odluku o likvidaciji Brune Bušića. Njegov izvršni komitet. On je bio predsjednik tog komiteta.' - rekao je Vrdoljak o Račanu.

Vrdoljak je ustvrdio kako je činjenica da Udba danas djeluje. Vjeruje da Perković nije sam došao do pokojnog predsjednika Franje Tuđmana već da ga je doveo posrednik, no kako ne želi nagađati jesu li to bilo Manolić ili Mesić. Mesića je nazvao 'likom za roman, šarmerom i gadom', a Tomislava Karamarka inteligentnim političarom.

R.Horvat