Dani mučeništva Miroslava Bulešića započeli su u četvrtak 22.08. u Lanišću što je ujedno i prvi dan trodnevnice kojom se vjernici pripremaju na središnju proslavu obljetnice mučeničke smrti Miroslava Bulešića u subotu, 24.08.

 

Program je započeo svetom misom u 18h koju je slavio vlč. Darko Zgrablić, trenutno župnik u Balama a uskoro župnik u Svetvinčentu.

U vrlo poticajnoj propovijedi vlč. Zgrablić povezao je čitanja iz službe riječi koja su nas podsjetila na otajstvo utjelovljenja sina Božjega i pojam mučeništva. Marija je, surađujući s Bogom, donijela ovome svijetu, koji je u tami, svjetlost a tako i mučenici, svojim primjerom, u tamu kojom su okruženi donose svjetlo Kristovo i nadu za bolju budućnost.

Duhovna „limunada“ u koju često upadamo, odnosno duhovna osrednjost, često je prepreka da i mi budemo svjedoci za Boga što znači doslovan prijevod izraza za mučenika. Miroslav Bulešić pokazao je da je moguće odbiti razne duhovne kompromise na koje mi danas pristajemo i da Bog i u tami našega doba može dati zalog svjetlije budućnosti jer, kakve god negativne peripetije naš život nosi, Bog sve izvodi na dobro s onima koji ga ljube, zaključio je vlč. Zgrablić.

Program prvoga dana trodnevnice nastavio se i zaključio koncertom duhovne glazbe u kojemu su svoje zavidne vokalne sposobnosti pokazali ženska vokalna skupina Lanišće koja je još jednom pokazala specifičnost i bogatstvo tradicionalnog pučkog pjevanja tog podneblja zatim vokalna skupina Kadenca iz Trviža i vokalno-instrumentalna grupa „Kerubini“ iz Raše i Labina koji su se predstavili suvremenim duhovnim klasicima koje često možemo čuti za vrijeme nedjeljnih misa.

«Dani mučeništva Miroslava Bulešića» zamišljeni su kao duhovna priprema za proslavu beatifikacije Miroslava Bulešića, kao spomen dan njegove mučeničke smrti 24. kolovoza 1947., kao prigoda da se s njegovim likom i djelom upozna što širi krug vjernika, te da istina o događajima «krvave krizme» u Lanišću podastre javnosti.

«Dani Miroslava Bulešića» u Lanišću i Svetvinčentu bit će u duhu pokorničkog bogoslužja s pozivom na oprost i opraštanje, kao što nam je naš budući blaženik svojim primjerom svjedočio i zapisao u svome Duhovnom testamentu: «Svima pitam oproštenje. A moja osveta je OPROST“ – što je ujedno i geslo same beatifikacije.

 

A.L.