Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza, koji se u Republici Hrvatskoj, na prijedlog Europske komisije, obilježava od 2011. danas je u središnjici HDZ-a održana prigodna tiskovna konferencija.


Tomislav Đonlić, tajnik HDZ-ovog Odbora za znanost i obrazovanje, naglasio je kako su u Hrvatskoj sva tri totalitarna režima u prošlom stoljeću ostavila svoj krvavi pečat i da, s obzirom na broj žrtava, ovaj dan treba dostojno obilježiti.

Osuđujući sve totalitarizme, Đonlić je istaknuo kako je pomirba u Hrvatskoj moguća samo ako je utemeljena na povijesnoj istini.

„Zločini nacionalfašizma se primjereno obilježavaju i komemoriraju spomen mjesta, dok s druge strane aktualna vladajuća većina ukida saborsko pokroviteljstvo nad Bleiburgom. Demokratski antifašizam koji je svjetska zajednička baština trebao bi isključivati nedemokratski obračun s neistomišljenicima. Svijet je osudio komunizam kao sistem i treba istražiti sve njegove zločine koji su se prikrivali“, kazao je  Đonlić.

Davor Ivo Stier, zastupnik u EU parlamentu i član Predsjedništva HDZ-a, podsjetio je da su na današnji dan 1939. godine dva totalitarna režima, nacistički i komunistički, Hitler i Staljin, sklopili pakt o nenapadanju i da je ovaj datum poruka za antifašizam i antikomunizam kao evropske vrijednosti.

-”Moderna Europa temelji se na antifašizmu i antikomunizmu” istaknuo je Stier, koji se osvrnuo i na temu europskog uhidbenog naloga.

-”Vlada se danas mora očitovati hoće li povući skandalozni ‘lex Perković’, mora se odrediti – Europa ili Perković” poručio je Stier, obzirom da danas ističe službeni rok koji je Europska komisija dala Hrvatskoj.

>>Rok je istekao: I unatoč najavljenim sankcijama Milanović ne odustaje od 'Lex Perković'

Dražen Bošnjaković, potpredsjednik ove stranke i predsjednik Županijskog odbora Zagrebačke županija, kritizirao je aktualnu SDP-ovu koalicijsku vlast zbog neodlučnosti u sankcioniranju komunističkih zločina učinjenih iza Drugog svjetskog rata, posebno zločine UDBA-e nad hrvatskim građanima.

Bošnjaković je također istaknuo  kako je određivanjem roka na sami Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, Europska unija zapravo poslala snažnu simboličku poruku hrvatskoj vlasti da se odrekne naslijeđa totalitarističke komunističke prošlosti.


R.H.