Stjepan Mesić ustvrdio je da treba krenuti u izmjenu ugovora sa Svetom Stolicom, jer, kako je rekao, biskupi govore javno s oltara da je ova vlast nenarodna, a budući da je izabrana na demokratskim izborima, time pokazuju da su i protiv hrvatskog Ustava, civilizacijskog dosega društva i demokracije.

Mesić je to rekao u Perjasici, odgovarajući na novinarski upit misli li da je u Hrvatskoj ugrožena odvojenost Crkve i države, odnosno je li s inicijativom U ime obitelji uloga Crkve u javnom životu prevelika.

-Budući da je na djelu brutalan napad na hrvatski Ustav, treba obavijestiti Papu o tome, pa predlažem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću i Vladi da se obrate Vatikanu sa zahtjevom za izmjenom međudržavnog ugovora, jer nije dobro da naši biskupi pljuju po narodu koji ih plaća i proglašavaju vlast koju je narod izabrao - nenarodnom, poručio je Mesić.

Dodao je da treba ići u izmjenu ugovora s Vatikanom kako bi se, kako je istaknuo, pomoglo svećenicima da ne budu licemjerni, jer će, kada budu raspolagali svojim novcem, lakše moći govoriti što god budu htjeli o vlasti i politici.

Mesić je u Perjasici, u Karlovačkoj županiji, nazočio otkrivanju obnovljenog partizanskog spomenika. Spomenik je otkrio Goran Štrok, čime je, kako je rekao, odao počast Perjasičkom partizanskom odredu, ali i svom ocu i prvom komesaru tog odreda Izidoru Štroku.

>>

Vijence su pod obnovljeni spomenik položili izaslanik predsjednika Republike brigadir Mirko Stošić, počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a pred spomen kosturnicu saborski zastupnik i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

 

M.M.