Akutalni sat 4. redovne sjednice zagrebačke Gradske skupštine prošao je u znaku rasprave između gradonačelnika Milana Bandića i zastupnika  HDZ- HSP AS oko gradonačelnikova  pojavljivanja na Danima Balkanske ljubavi na Bundeku,  24. Kolovoza, javlja dalje.com.


Ivan Tepeš (HSP AS) prigovorio je gradonačelniku što se pojavio na skupu na Bundeku, a nitko iz gradskih službi dan ranije, 23.kolovoza, nije obilježio Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

-1. srpnja postali smo dio Europske unije, ali ne obilježavamo europske vrijednosti – kazao je Tepeš te upitao kada će se izgraditi spomenik žrtvama totalitarnih režima.

>>HSP AS: 'Pozivamo kameleona Bandića da pokaže svoju slobodu i ljudskost i napokon smogne snage promijeni ime najljepšeg zagrebačkog trga'

Gradonačelnik je pozdravio ideju da se od iduće godine obilježava Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima i pozvao sve prisutne da prestanu međusobno optuživati jedni druge. Kazao je kako se radilo o 6. Susretu antifašista jugoistočne Europe, a ne veličanju komunističkih zločina.

-Ponosan sam na svih svojih devet godina u partiji. Znam što sam radio i nije me sram ničega.  Sve ćete pročitati o meni u novinama osim da sam rasist i da volim muške.  Rekli ste da sam ja pokrovitelj skupa gdje je sve vrvilo petokrakama, bio je to 6. Susret antifašista jugoistočne Europe. Ne biti na takvom skupu znači da ste slijepi i glupi, a ja nisam ni jedno od toga. Htio bi da se o tome postigne konsenzus, isto kao i o 'Lex Perkoviću', da premijer i prva potpredsjednica postignu o tome dogovor, da napokon pustimo te priče i brinemo o svakodnevici. Jeste vidjeli jučer Orsata Miljenića kako se znoji i muca, pa naravno, kako će obraniti neobranjivo. Volio bi da se to zatvori i govorimo o novom zapošljavanju, kako će ljudi živjeti- kazao je Bandić.

Bandić najavio tužbu

Raspravu je nastavio Ivan Ćelić (HDZ) koji je zatražio od gradonačelnika da se  zbog nošenja bedža s likom Josipa Broza Tita ispriča svim građanima koji su za njega glasali.

- Poslije 1945. pod petokrakom  su učinjeni brojni zločini,  a Josip Broz Tito je najveći zločinac.  Druga Tita treba zaboraviti kao pozitivnu ličnost u hrvatskoj povijesti. Tražim da se ispričate građanima koji su za Vas glasali jer ste na reveru nosili lik zločinca – rekao je Ćelić.

>>Zagrebački HDZ: Milan Bandić veliča totalitarni komunistički režim

Uznemireni gradonačelnik zaprijetio je zastupniku Ćeliću sudskom tužbom rekavši kako će se on njemu pred sudom ispričati za neutemeljene optužbe.

-Nisam nosio nikakav bedž Josipa Broza Tita. Zašto lažete? Za ovo ćete se za govornicom pred sudom ispričati meni i javnosti.  Pustite mrtve na miru neka počivaju i nemojte citirati gdje je tko poginuo, Hrvatskoj je toga dosta. Vi ste premlad čovjek, okrenite se budućnosti!

Bandić: "Komunistička partija i Tito poveli su ovaj narod u narodnooslobodilački rat"

Bandić je dodao kako ne veliča niti jednog zločnca niti je na Bundeku slavio petokraku i komunizam. Ponovio je kako je tamo bio kao pokrovitelj 6. Susreta anitašista jugoistčne Europe i to namjerava  učiniti i sljedeće godine.

- Ako ste vi psihijatar ja to poštujem, ali u Hrvatskoj je zlo krenulo od psihijatara. Nisam fasciniran ni Titom, ni Pavelićem, ni Staljinom ni Musollinijem. Nikad nisam vidio da se HDZ tako ekstremno distancira od ljevice. Komunistička partija i Tito poveli su ovaj narod u narodnooslobodilački rat – odgovorio je  Bandić HDZ-ovom zastupniku i zatražio da se ostave rasprave na ovu temu.

 

R. H.