Bože Vukušić ove će godine primiti književno-publicističku Nagradu "Bili smo prvi kad je trebalo" za 2013. godinu, ali za cjelokupni publicistički rad. Nagradu dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Naime, na raspisani natječaj pristiglo je 17 knjiga, koje su objavljene od kolovoza prošle do kolovoza ove godine, a Prosudbeni sud kojeg su isključivo sačinjavali hrvatski branitelji, odlučio je da  ova Nagrada (koju je ranijih godina dodjeljivala UBIUDR Podravka) za ovu godinu pripadne autoru nekoliko istaknutih publicističkih uspješnica, a koje su vezane uz stvaranje hrvatske države.

Razlog nastavljanja s dodjelom ovog priznanja leži u činjenici što su i dalje književna i publicistička djela na tu temu, kao i njihovi autori, na rubu pozornosti, te što je za takve knjige  medijska zainteresiranost žalosno i sramotno niska. Osim toga, knjige na ovu tematiku vrlo malo ili gotovo ništa ne otkupljuje ni Ministarstvo kulture, a još manje Ministarstvo branitelja, kojem bi trebalo biti i cilj da ljudi što više pišu i objavljuju na temu stvaranja slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Bože Vukušić (r. 1962.) bio je aktivni sudionik hrvatskog Domovinskoga rata, autor je nekoliko publicističkih bestselera, koji se poglavito odnose na rad, odnosno djelovanje Udbe, a osobito je zapažena njegova najnovija knjiga "Zločini komunističke mafije". Sudjelovao je u realizaciji i nekoliko dokumentarnih filmova te televizijskih serijala.

Nagrada se sastoji od "Velike zlatne plakete", a bit će svečano uručena 25. rujna u 11 sati u Europskom domu, Jurišićeva 1, u Zagrebu. Inače, lani je ovo priznanje (koje se dodjeljuje već 14-tu godinu!)  primila Julienne Eden Bušić za roman "Živa glava".


Mladen Pavković