Slučaj ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića neće se moći riješiti ako se ne promijeni Ustav i ne ukine zastara za teška ubojstva, izjavio je danas premijer Zoran Milanović te potvrdio da će SDP u Hrvatskome saboru predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o tom slučaju, prenijela je Hina.


Izmjenama Ustava, rekao je predsjednik Vlade jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", predložit će ukidanje zastare za sva teška ubojstva, čime bi se obuhvatila i politička ubojstva, a na čelu saborskog istražnog povjerenstva bio bi čelnik oporbe, odnosno HDZ-a Tomislav Karamarko.

Pred tim bi se povjerenstvom, rekao je Milanović, među inima, trebao naći i Josip Perković.
Perković je nekadašnji čelnik bivše jugoslavenske tajne službe, a poslije i hrvatskih tajnih službi čije izručenje traži Njemačka koja ga tereti za ubojstvo Đurekovića 1983. godine.

Hrvatska je izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU ograničila primjenu europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena poslije kolovoza 2002. te je u javnosti prozvan 'lex Perković', a Europska komisija zbog tih je izmjena prozvala Hrvatsku.

Milanović je po pitanju spora s EK ponovio da Vlada želi jednaki tretman prema Hrvatskoj kao i prema ostalim članicama EU, od kojih su neke izuzete od primjene europskog uhidbenog naloga te naglasio da je od početka jasno da se tu ne radi o "zaštiti jednog čovjeka".
Naglasio je da je riječ o "teškim temama" o kojima treba razgovarati i to razumno, a HDZ, ustvrdio je, "pokušava na galamu i sve pogrešno tumači".

Milanović je istaknuo da u ustavne promjene idu kako bi se vidjelo "tko što skriva u ovoj zemlji, tko je 20 godina skrivao određene dokaze, tko je bio na čelu obavještajnih službi, tko je imao politički utjecaj", a začuđen je što HDZ nije predložio osnivanje saborskog istražnog povjerenstva.

"Neobično je ustvari da to predlaže SDP. Kako to da HDZ-u, čiji visoki dužnosnici govore da je postojao sustav zaštite komunističkih ubojica – ja ne znam za to, mi smo bili vrlo malo i kratko na vlasti – da taj isti HDZ nije predložio da se osnuje saborsko istražno povjerenstvo koje vodi opozicija? Neka ga oni vode, neka ga vodi njihov predsjednik", rekao je Milanović.

Što se tiče Perkovića, premijer drži da će on morati izaći pred neko pravosudno tijelo - istragu hrvatskog državnog odvjetništva ako se ukine zastara ili izručenje Njemačkoj.

"Dakle, jasno je od početka, tu se ne radi o zaštiti jednog čovjeka jer njemu u ovom smislu, neću reći da nema spasa, ali on će morati izaći pred pravosudno tijelo. Bila to istraga ili optužnica u Hrvatskoj, ali tvrditi da je to nešto za što Njemačka treba suditi – to upravo žele oni koji bi najradije da se o tome ne govori u Hrvatskoj. Mi želimo da se o tome govori u Hrvatskoj", poručio je.

Ako je istina sve ono što se govori, dodao je, riječ je o kaznenom djelu koje su planirali i počinili Hrvati, žrtva je Hrvat, a mjesto egzekucije je Njemačka, a mogla je biti i Austrija ili neka treća država.

"Mjesto za suđenje i raspetljavanje tog slučaja je Hrvatska i kad mi netko iz vrha HDZ-a kaže da u Hrvatskoj nije moguće osigurati pošteno suđenje i da zato osobu treba isporučiti Njemačkoj – ja mislim da bi se osoba koja to kaže trebala odreći hrvatskog državljanstva. To je sramota. Sramota. To treba raditi u Hrvatskoj. Ali kolegama u HDZ-u se od toga diže kosa na glavi. Morat će se s tim suočiti", istaknuo je Milanović.

Dodao je da će DORH, kada se ukine zastara moći provesti sve potrebne radnje koje je, smatra, propustio učiniti u ranijim godinama i "zaključiti hoće li pokrenuti istragu".

"Jer, ako ne promijenimo Ustav, naglašavam, i ne ukinemo zastaru, nema izručenja i nema suđenja u Hrvatskoj. Ali o svemu tome, jer riječ je o teškim temama, treba razgovarati razumno. HDZ pokušava na galamu i sve pogrešno tumači, kao i Ustavni zakon o pravima nacionalnim manjinama", ustvrdio je i ocijenio da kod nekih ljudi u ovoj zemlji, "stida i odgovornosti očito nema".

Milanović je ponovio da je glavni i jedini razlog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga opasnost da se hrvatskim državljanima sudi za kaznena djela ratnih zločina iz vremena Domovinskog rata po principu univerzalne jurisdikcije na bilo kojem sudu u Europi.
Pritom je podsjetio na to da je protiv Pinocheta podizana optužnica u Madridu za zločine u Čileu, a protiv bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona u Bruxellesu. 

"To je nešto što je potpuno izvan naše kontrole, to je ono što se zove puška na zidu u prvom činu. U drugom činu će opaliti. I moja dužnost kao državnika i mojih suradnika je da na to upozorimo – da, to je moguće i da, mi nad time nećemo imati kontrolu. Ako je to doprlo do dovoljno ušiju i glava u Hrvatskoj, ja sam svoj posao napravio", rekao je Milanović.

U tijeku je, kako je rekao, prijelazno razdoblje i Hrvatska je u konzultacijama s EK.

"Moramo se naučiti da smo članica EU, da imamo svoja prava, da se države tamo trebaju tretirati ravnopravno i da je EU utemeljena na načelu jednakosti država pred ugovorima i aktima EU", rekao je Milanović te ustvrdio da je sustav uhidbenog naloga potpuno neusklađen s tim temeljnim načelom.

"Hrvatska naprosto traži da svi budu jednaki i to je sva mudrost", poručio je Milanović i naglasio da je Hrvatska država "i kao takva će se ponašati".

"Ne možemo biti kmetovi prema van, a razbojnici doma. To tak nejde", zaključio je Milanović.

 

M.M.