Nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, služeći misu u Solinu na današnji blagdan Male Gospe, u propovijedi je pozvao da se u Hrvatskoj naprave i popisi suradnika Udbe te žrtava svih totalitarnih režima."Vjerujemo da će nova pokoljenja, oslobođena od ideološkog ujeda i otrova zmija. s pogledom na svoga učitelja - na križ Kristov, na našem putu slobode, kao ljubitelji istine, a ne osvetnici, bez poteškoća poštivati propise i popise - popis branitelja i popis suradnika Udbe, popis žrtava svih totalitarnih režima, pa konačno i onog nakon Drugog svjetskog rata, kao i popis birača i točan broj stanovnika u svim hrvatskim gradovima“, rekao je nadbiskup Barišić.

U tom je kontekstu spomenuo i Vukovar, vezano za aktualna događanja s dvojezičnim natpisima u tome gradu stradalniku, rekavši kako nam je potreban mir „ali razborit mir koji će poštivati rane i pijetet žrtava“.

Splitsko-makarski nadbiskup u popovijedi je također kazao kako ovu zemlju "mogu voditi i odgovorne uloge imati samo oni koji koji su domovinu Hrvatsku doista sanjali, željeli i trajno je vole, te poštuju njezine duhovne, moralne kulturne i povijesne vrijednosti i koji se ne stide svoga rodoslovlja, a druge prihvaćaju i poštuju".

„Obećanja bez pokrića opustošila su nas, gospodarski i demografski, redovito su dolazili na vlast na krilima obećanja novih radnih mjesta, investicija, većih primanja, posla mladima, smanjena poreza i papirologije, no vrata se tu nisu otvorila nego zatvorila“, istaknuo je mons. Barišić.

Ocijenio je kako, nažalost, Hrvatska i dalje ostaje zemlja obećanja, iako je imala sve uvjete da postanemo obećana zemlja.

Po Barišićevim riječima, dovode nam se „misionari novoga poganstva koji žele obezvrijediti moralne, duhovne, tradicionalne i kulturne vrijednosti hrvatskog naroda“.

„Pored prirodnog braka muža i žene, te umjesto roditelja oca i majke, kriomice se uvode nazivi odnosi čudne i strane kulture, koja nas ne samo udaljava od općih ljudskih vrijednosti, nego je ta kultura u suprotnosti sa samom logikom i naturom“, rekao je splitsko-makarski nadbiskup.

Također je čudnim ocjenio da se, kako se izrazio, "u napetosti zdravstvenog odgoja i duhovno-moralnih vrjednota propagira da se radi o znanstvenom odgoju".

„Ako odgovorni u društvu ne budu štitili svoj narod, služili mu i vodili brigu o njemu - kakva nam je budućnost?“, upitao je mons Barišić.

Ponovio je poziv odgovornima u društvu da ne nameću ideologijski odgoj djeci u školama, te da se poštuju i stajališta roditelja i kompetentnih osoba.

Mons. Barišić u svojoj se propovijedi osvrnuo i na nedavno samoubojstvo Zvonka Bušića nazvavši ga „sanjarem hrvatske slobode“, a njegovu otmicu zrakoplova, 1976. godine, pri čemu je jedan policajac poginuo pri demontaži bombe ostavljene u zračnoj luci u New Yorku, „opasnim pothvatom koji je za osudu“.

„Nažalost, dogodila se jedna žrtva, sanjar je platio za to 32-godišnjim zatvorom, no, konačno je dočekao dan, 2008., ulaska u svoju zemlju, svoga sna, ali nije ju prepoznao jer ona je još uvijek zemlja pukih obećanja, podijeljenosti, interesa, karijerizma, nepoštene pretvorbe i usputnog kriminala. Prepuštamo ga Božjem milosrđu, ali ne možemo prihvatiti njegov očajnički izbor da je prihvatljivija smrt nego život u društvu koje je još daleko od sanjanoga“, naglasio je mons. Barišić.

Pri tomu je postavio pitanje - „što nam govori ovaj sanjar i još 1.700 branitelja koji su potražili slobodu u bijegu iz života (u samoubojstvima)?"

„Nisu li svi oni svima nama ozbiljni poziv na ispit savjesti – na osobnoj, društvenoj i crkvenoj razini, ispit savjesti za biračko tijelo i nositelje vlasti“, kazao je Barišić.

Današnji blagdan Male Gospe u Solinu se slavi i kao dan grada Solina.


M.M.