Posljednje izjave kardinala Josipa Bozanića te biskupa Marina Barišića, razbjesnile su Danijela Ivina, predsjednika Savjeta antifašista i brata Slavka Goldsteina, koji ih je u duhu OZNA-e okarakterizirao neofašističkim.

Za Ivina je, kao i za njegovog brata Slavka Goldsteina, nepojmljivo poštivanje Rezolucije Europskog parlamenta o osudi totalitarnih režima kao i  saborske Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj.

>>Slavko Goldstein: Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima nije prihvatljiv jugoslavenskoj povijesti!

Stoga je nakon govora kardinala Bozanića u Mariji Bistrici i mons. Barišića u Solinu i njihovih apela za pravdom i istinom, Crkvu prozvao političkom strankom.

>>Bozanić: Oni koji govore da im prošlost nije važna, u njoj nalaze nadahnuća za svoja nedjela

>>Mons. Barišić: Neka se u Hrvatskoj naprave i popisi suradnika Udbe te žrtava svih totalitarnih režima

- S ovim nastupom Crkva u Hrvata nije više duhovna organizacija, to je politička stranka, i to je neprimjeren način u bilo kojem dijelu svijeta. To njihovo izjednačavanje fašizma i komunizma, na to su trebali odgovoriti ili predsjednik države ili Sabora, to je historiografski zločin - smatra Ivin.

Također, Ivin smatra da Katolička crkva, ali i bilo koja druga vjerska organizacija, ima pravo iznositi svoje stavove, ali „samo ako su ti stavovi istiniti“, rezervirajući pri tome ulogu arbitra za sebe osobno.

- Ja ne negiram poslanje Crkve, ali ako se netko želi baviti politikom, neka se bavi politikom, ali mislim da je za svećenstvo nedostojno da se bavi politikom – kazao je Ivin.

Začetnik ideje o ukidanju saborskog povjerenstva nad bleiburškom komemoracijom je također izjavio da će od Europe zatražiti novac da se temeljno istraži ponašanje crkve za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pri tome je očito zaboravio da će ga tamo dočekati upravo oni koji su donijeli deklaraciju o izjednačavanju nacizma i komunzma.

M.M.