Od ulaska u Europsku uniju očekivali smo gospodarski prosperitet, impuls devastiranom gospodarstvu i bolji životni standard. Malo tko je očekivao kako će prva korist koju će Hrvatska imati od EU-a biti rasvjetljavanje političko-gospodarsko-kriminalnih klanova nastalih iz UDBINIH redova.


Sve dok Europska komisija nije postavila u središte zbivanja domaće i europske javnosti slučaj Josipa Perkovića o moćnim UDBINIM klanovima u Hrvatskoj malo tko se usudio javno govoriti. Ono malo nacionalnih intelektualaca i komentatora koji su upozoravali na vladajuće političke i gospodarske klanove iznikle iz redova zloglasne tajne službe proglašavalo se ekstremnim desničarima i paranoicima koji preuveličavaju stvari. Međutim, nakon što je zbog slučaja Josipa Perkovića cijela država postala talac jednog čovjeka i slabo upućeni i površno informirani zapitali su se –tko je taj čovjek koji u šahu drži više od 4 milijuna ljudi?

Udbi i strukturama koje su proizišle iz nje te se transformirale i infiltrirale u sve pore javnog života RH dogodilo se ono što se smatra smrtonosnim cjepivom za sve tajne organizacije, interesna kriminalna udruženja i društva, njihovo postojanje i ciljevi postali su javni. O njima se počelo javno razgovarati i pisati, a počela se rekonstruirati i njihova mreža te utjecaj u pojedinim sferama društva.

Mnoštvo Hrvata bilo je protiv ulaska Hrvatske u EU, ali ovih dana svjedočimo događajima koje nacionalna politička opcija u Hrvatskoj nikada ne bi mogla odraditi, a obavit će ih EU. Treba biti iskren i reći kako su svi pokušaji, veći i manji, obračuna sa UDBOM u Hrvatskoj neslavno završili. Akcije obračuna s ljudima iz bivšeg sustava zaustavljane su u startu ili bi ljudi koji su pokretali akcije preko raznih kanala i puštanja glasina bili kompromitirani kao nekadašnji suradnici zloglasne organizacije. Akciju Europske komisije teško je kompromitirati, premijer Milanović pokušao je cijeli slučaj prikazati kao sukob europskih socijalista i pučana, ali on i Picula ispali su smiješni pred europskim institucijama.

Iako nije lijepo gledati kako EU i njeni povjerenici upućuju direktive državnim institucijama koje smo teškom mukom izborili i uspostavili svima treba biti jasno kako ovo nije sukob Republike Hrvatske i Europske unije, već Udbinih struktura i njihovih političkih zaštitnika s europskim pravnim normama i propisima. Milanović je pokušao i pokušavat će se skriti iza države kao što je već jednom pokušao iza branitelja, ali kao što je bio iskren dajući izjave kako preko lex Perković brani branitelje, tako je i sada iskren u izjavama da mu je stalo do suvereniteta države u sukobu s EU.

Posljednje metre bitke za slobodu započete na početku Domovinskog rata neće dobiti Hrvati već europske institucije u njihovo ime. Na nama je samo gledati kako se ruši piramida za koju su njeni graditelji mislili kako će nadživjeti sve vlade i sustave. Konačno, evo jednog uvoznog proizvoda koji nam neće naštetiti, uvoz demokracije preko EU pokazao se kao odličan protuotrov za UDBU.

Željko Primorac