Ovog utorka, 17. rujna, u Kaštelima je umro Tomislava Rebrine, dugogodišnji hrvatski emigrant, hrvatski branitelj, dragovoljac i invalid Domovinskog rata.


Tomislav Rebrina rodio se 8. veljače 1936. godine u selu Brda u općini Kupres. Nakon što je zatvaran i progonjen od strane zloglasne jugoslavenske UDBA-e, Hrvatsku je napustio koncem kolovoza 1963. godine i nastanio se u Švedskoj,  gdje se povezao s hrvatskim emigrantskim organizacijama.


U Göteborgu, 15. rujna 1972., zajedno sa pokojnim Rudolfom Prskalom i Nikolom Liscem otima zrakoplov, kako bi od izručenja bivšoj Jugoslaviji,  u kojoj im je prijetila smrtna kazna, spasio sedmoricu istaknutih hrvatskih emigranata, od kojih je najpoznatiji Miro Barešić.

S otetim zrakoplovom, nakon pregovora sa švedskim vlastima, trojka oslobađa 86 putnika u zamjenu za zatočene Hrvate i slijeću na uzletište u Madridu, gdje odslužuju dodijeljenu im zatvorsku kaznu. Nakon dvije i pol godine pomilovani su od strane tadašnjih španjolskih vlasti.

Tomislav Rebrina se nakon ovog događaja skrasio u Španjolskoj gdje je živo sa svojom obitelji sve do srbijanske agresija na Hrvatsku, nakon čega dolazi u Domovinu i odijeva odoru hrvatskog vojnika.


O životu ovog hrvatskog emigranta napisana je i knjiga ˝Let za Hrvatsku˝.M.M.