Bože Vukušić, autor mnogobrojnih knjiga s tematikom Udbe i s njom povezanih ubojstava nagrađen je priznanjem 'Bili smo prvi kad je trebalo' koju mu je dodijelila UHBDR '91. Predsjednik Udruge Mladen Pavković rekao je da je nagrada pokrenuta kako bi se potaknuli hrvatski branitelji da pišu i objavljuju, javlja Dnevno.hr.


Bože Vukušić, autor mnogobrojnih knjiga s tematikom Udbe i s njom povezanih ubojstava nagrađen je priznanjem "Bili smo prvi kad je trebalo" koju mu je dodijelila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata '91.

- Kada radim ne očekujem nagradu i priznanje, to mi je domoljubna dužnost. Svaka nagrada je posebna, a naročito ova od Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Ona mi  predstavlja posebnu satisfakciju, ali i podstreh i motivaciju da nastavim jer je to znak da sam na dobrom putu jer to što radim ima svoj smisao, svrhu i cilj, rekao je za portal dnevno.hr Bože Vukušić u Europskom domu u Zagrebu.

- Boži Vukušiću nagrada je uručena za cjelokupnu djelatnost u otkrivanju udbaških afera i otkrivanju svega onoga što je do jučer bila velika tajna, rekao je predsjednik Udruge Mladen Pavković i dodao: - On u svojim knjigama iznosi istinu. Njegove su knjige važne i po tome jer objavljuje dokumente crno na bijelo, a ti dokumenti daju posebnu težinu znanstvenom radu i vjerodostojnost njegovom publicističkom radu.

Pavković se osvrnuo i na izostanak knjiga na hrvatskim policama, a na temu stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata.  - Naprosto vrlo teško ili gotovo nikako ih ne možete naći, ako ih ima onda su negdje ispod polica, nisu izložene u prvom planu, a isto je i u našim knjižnicama. Ljudi nas često pitaju zašto to ne objavite?

S druge strane, kaže Pavković, ministarstvo obrazovanja otkupljuje knjige vezano za Domovinski rat od za cca sto tisuća kuna, dok proračun iznosi oko šest, sedam milijuna.
I dalje prolaze knjige u kojima se blati rat, predsjednik Tuđman, po njima se smimaju i serije I filmovi, a dobivaju i nagrade i priznanje.


M.M.