Povodom 69. godišnjice mučeničke smrti dr. fra Bernardina Sokola, hrvatskog glazbenika i mučenika, u subotu, 28. rujna u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu, potpredsjednik Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“ Milivoj Bratinčević, dogradonačelnik Grada Kaštela Zoran Bonacin, predstavnici sućuračkog Mjesnog odbora, rodbina, mještani i ostali štovatelji lika i djela fra Bernardina Sokola, su pred brončanom bistom fra Bernardina Sokola položili vijence i zapalili svijeće.


Ovom prilikom je prvi potpredsjednik Društva Bijaći Milivoj Bratinčević u kratkom prigodnom govoru nazočne podsjetio na lik i djelo dr. fra Bernardina Sokola.

- Okupili smo se na današnji dan pred bistom s likom fra Bernardina Sokola, kako bismo povodom 69. obljetnice njegove smrti odali časno i dužno poštovanje tom istaknutom stvaratelju crkvene glazbe 20. stoljeća, koji je u mnogo čemu bio ispred svojega vremena. Prema pretpostavkama i izjavama starijih mještana općine Orebić, fra Bernardin je 28. rujna 1944. godine odveden iz samostana na otočiću Badija, a nekoliko dana kasnije njegovo tijelo je more donijelo blizu Orebića, gdje su ga mještani tajno zakopali. O tome je lani, prilikom svečanog otkrivanja biste s likom fra Bernardina Sokola, koja je rad akademskog kipara fra Joakima Jaki Gregova, upravo na ovome mjestu govorio i gospodin Ivo Mateljak, koji je zajedno sa svojim bratom Jurom, te s još desetoro djece, u jutarnjim satima, krajem rujna, prije 69 godina, uočio tijelo na žalu mjesne obale Trstenica u Orebiću. Stariji mještani su pretpostavili kako se radi o fratru kojega su umorili partizani, a fra Bernardinovo tijelo su položili na lokaciju na kojoj je tijelo pronađeno (uređeni grudobran za mitraljesko gnijezdo), te su prostor zatrpali pijeskom. O svemu se dugi niz godina nije govorilo. - rekao je Bratinčević, koji je dodao kako Društvo Bijaći ne odustaje od važnog cilja, odnosno od pronalaženja fra Bernardinovih zemnih ostataka, kako bi iste mogli dostojno sahraniti.

Naime, posljednje počivalište ovog istaknutog hrvatskog glazbenika, franjevca i mučenika, rođenog Sućuranina, još nije poznato, ali su brojna nastojanja da se isto pronađe, kako bi fra Bernardin bio dostojanstveno pokopan.


R. Dobrić