Glavni državni odvjetnik Finske Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist tvrde kako su bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor '‘Đure Đakovića'’ Bartol Jerković osumnjičeni su za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije, piše Globus.

Prema njihovim tvrdnjama osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine.

Državni odvjetnik Rappe napominje da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, već je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva, dakle glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Hrvatska je ugovor o kupnji Patrijinih oklopnjaka potpisala 2007. Ugovorili smo 84, a poslije još 42 vozila. Ugovor je potpisao tadašnji ministar obrane Berislav Rončević. Finski istražitelji sumnjaju da je svemu prethodilo primanje mita. Navodno su plaćani predujmi Patrijinim agentima u Austriji, a novac je nakon toga uplaćivan određenim osobama u inozemstvu.

Prema pisanju medija istragom su u Hrvatskoj obuhvaćeni Franjo GregurićBerislav RončevićVladimir ZagorecBartol JerkovićVladimir PanjevićVlatko CvrtilaStipe Mesić, koji je u to vrijeme bio predsjednik države i vrhovni zapovjednik HV-a.

Zasad se ne zna ni iznos mogućeg mita. No tijekom istrage u Sloveniji finsko državno tužiteljstvo sumnjalo je da je riječ o 10 posto vrijednosti posla, a prvi ugovor u Hrvatskoj vrijedio je 112 milijuna eura.

Stjepan Mesić izjavljivao je kako je to jedan od najtransparentnijih poslova koji je odrađen javnom nabavom. Posao su odradile komisije, a on, tvrdi, ni s kim iz Patrije nije razgovarao.

R.H.