Danas je na svečanostima u Kozici i Vrgorcu obilježena 70. godišnjica formiranja i postrojavanja 11. dalmatinske (biokovske) udarne partizanske brigade, postrojbe uz koju se vežu krvavi komunistički zločini u Vrgorcu, Širokom Brijegu, Kočevskom rogu, Bleiburgu i mnogim drugim mjestima. Na ovoj svečanosti, koja je u djelu javnosti već prozvana „balom vampira“, sudjelovalo je nekoliko desetaka štovatelja lika i djela Josipa Broza, te predsjednik GO SDP-a Vrgorac Rade Bobanac sa suradnicima ali i Borislav Matković, HDZ-ov načelnik ovog zabiokovskog gradića.

Nakon okupljanja u Kozici, gdje su položeni vijenci za poginule partizanske borce, a prigodni govor održao je Dragan Brljević, okupljeni su se uputili u Sridušu gdje su položili vijence i kod tamošnjeg spomenika.

O ratnom putu 11. dalmatinske brigade govorio je predsjednik Udruge antifašista Splitsko-dalmatinske županije Krešimir Sršen, bivši šef Službe državne sigurnosti u Splitu, koji je nakon 1990. prešao u MUP RH, gdje je također bio djelatnik u obavještajnim strukturama, a umirovljen je 1993. godine.

-'Nakon bitaka na Neretvi i Sutjesci u kojima su dalmatinski borci sudjelovali u najvećem broju iskazujući nadnaravno herojstvo uz veliku pogibelj, preživjeli borci vraćaju se u svoju Dalmaciju. S novopristiglim dobrovoljcima čine Grupu NOP odreda, od čijih dijelova dolazi do formiranja 11. dalmatinske (biokovske) brigade 2. listopada 1943. u Kozici. Nju su činili Makarski, Imotski i Neretvanski odred. Sa oko 1000 boraca brigada 16. studenoga 1943. godine ulazi u sastav 26. dalmatinske NOU divizije, kao dio 8. dalmatinskog korpusa. Brigada je djelovala na operativnim područjima Biokova, Makarskog primorja i srednjodalmatinskih otoka, gdje vodi teške borbe protiv njemačkih i kvislinških snaga. Brigada je zajedno sa 1. dalmatinskom NOU brigadom razbila 269 njemačko-hrvatsku legionarsku 'Vražju' diviziju kod Vukova klanca. Sudjelovala je u borbama za oslobođenje Dalmaci je. Sudjelovala je u Kninskoj operaciji, a kasnije se prebacuje u Hercegovinu i vodi teške borbe za oslobođenje Širokog Brijega. Ušla je i u Mostar, a potom je prebačena u Liku. Sudjeluje i u Riječkoj i Tršćanskoj operaciji. Kao motorizirani odred 4. armije ratuje u zapadnoj Sloveniji. Svoj ratni put brigada je završila 25. svibnja 1945. u Jesenicama, nakon 600 dana provedenih u borbi. Kroz brigadu je prošlo oko 3500 boraca, od čega ih je 533 poginulo. 69 boraca brigade dobilo je Partizansku spomenicu 1941., a trojica su proglašena Narodnim herojima' - rekao je Sršen.


Naravno, zločine koje je 11. Dalmatinska brigada počinila na Širokom Brijegu, Kočevskom rogu, Bleiburgu i drugim mjestima Sršen nije spomenuo, ali je zato, veličajući dostignuća jugoslavenskih partizana, sve one koji jasno govore o tim zločinima nazvao „revizionističkim šljamom“.

-Na opću žalost i nacionalnu sramotu, ta ogromna postignuća ne prihvaćaju jedino naši domaći lažni domoljubi koji od 1990. godine NOB i partizanske borce svode na Hitlerovu sintagmu 'komunistički zločinci'. Revizionistički šljam i lažni domoljubi rušili su spomen obilježja iz NOB-a Hrvatske i pokušali su monopolizirati pravo na istinu i domoljublje, plasirajući tako svojevrstan Zao duh, koji truje ponos pobjede i tugu za sve one koji su poginuli za slobodnu Hrvatsku', rekao je Sršen.

>>Miljenko Stojić o 'balu vampira' u Vrgorcu: Imamo li snage stati na stranu istine?

U zadnjem djelu svog izlaganja, Sršen je stidljivo progovorio o zločinima komunizma u Vrgorcu i zatražio oprost.

'Stradali su mnogi civili od fašističkog otpora i njihovih slugu. Sjetimo se samo četničkog klanja stanovnika Zabiokovlja. Ali i od partizanskih ruku je bilo stradanja u ovom gradu, do kojih je došlo velikom i teško objašnjivom greškom koja do danas nije zaboravljena. 15. lipnja 1942. godine prilikom oslobođenja Vrgorca, strijeljano je tridesetak nevinih civila. Stoga, u ime Saveza antifašističkih boraca Hrvatske od obitelji i potomaka stradalih molim da prime oprost sa dubokim izrazom žaljenja, rekao je Sršen i od okupljenih zatražio da minutom šutnje odaju pijetet spomenutim partizanskim žrtvama.

-„Smrt fašizmu, sloboda narodu“ -uskliknuo je na kraju svoga govora Krešimir Sršen.

HDZ-ov gradonačelnik Vrgorca zadovoljan komunističkom propagandom u Vrgorcu

HDZ-ov gradonačelnik Vrgorca Boris Matković, iz tko zna kakvih razloga, bio oduševljen komunističkom propagandom iznesenom od strane Krešimira Sršena, navodeći kako je „Domovinski rat nastavak NOB-a“.


-'Čestitam Vam jubilej 70. obljetnice formiranja 11. dalmatinske udarne brigade koja je dala velik doprinos oslobođenju zemlje. A sve neistražene stvari prepustimo povjesničarima i stručnjacima da ih osvijetle. Oduševilo me ovo što prvi put čujem, a to je traženje oprosta u vezi s događanjima od 15. lipnja 1942. godine. Čestitam na tome profesoru Krešimiru Sršenu, što je imao hrabrosti i snage dati ruku pomirbe. Jer pomirba i mir su nam potrebni kao nikada da bi mogli stvarati zajedništvo i slogu hrvatskoga naroda. Najmanje je potrebno dijeliti se i svađati, a to posebice u ovim i ovakvim prilikama. Lijepo je što evocirate uspomene na dane Narodnooslobodilačke borbe u kojima su sudjelovali i naši djedovi i očevi, a Domovinski rat je zapravo nastavak te slobodarske tradicije naroda ovoga kraja. Proslavljajući ovu 70. obljetnicu želim da se ugodno osjećate u našemu gradu. Živjeli i svako dobro želim i Vama i Vašim obiteljima – istaknuo je Matković.

Željko Primorac: HDZ ne može i ne smije sudjelovati na godišnjici brigade koja je pobila franjevce na Širokom Brijegu

Međutim, Matkovićevim dodvorničkim stavovima prema Mesićevim neokomunistima u Vrgoračkom HDZ-u nisu zadovoljni.

Ravnatelj Gradskog kulturnog središta u Vrgorcu Željko Primorac, iskazujući svoje poznate antikomunističke stavove, današnju proslavu je javno ocijenio  'balom vampira' navodeći da unatoč nalogu da pripremi dvoranu za sam događaj, ni pod cijenom otkaza to nije želio učiniti.

-„Za neupućenu javnost proslavu 70. godišnjice osnutka 11. dalmatinske brigade vodio je danas Krešimir Sršen, nekadašnji revni suradnik splitske UDBE odnosno SDS-a, danas predsjednik "antifašista" SD županije. Nedavno smo svjedočili sramoti podizanja spomenika u Srbu koji slavi pokolj nad Hrvatima Like, a danas smo u Vrgorcu podigli isti takav spomenik slaveći najsvirepiju partizansku brigadu“ – napisao je Željko Primorac na svome facebook profilu.

Gradski odbor HDZ-a u Vrgorcu danas se također ogradio od „bala vampira“, kako je Primorac nazvao obilježavanje obljetnice 11. dalmatinke brigade.

-GO HDZ-a Vrgorac s gnušanjem se ograđuje od komunističkog derneka i bala vampira koji je danas priređen u Višenamjenskoj dvorani grada Vrgorca povodom 70. godišnjice osnutka 11. dalmatinske brigade. HDZ ne može i ne smije sudjelovati na godišnjici osnutka brigade odgovorne za pokolj na desetke tisuća Hrvata i masakr franjevaca na Širokom Brijegu. Volio bih vidjeti člana HDZ-a koji se ne slaže sa ovim stavom – objavio je Primorac na svome facebook profilu.

 

D.Š.