Koliko morbidan moraš biti da ti na pamet padne organiziranje proslave osnutka brigade koja je predvodila egzekuciju na desetke tisuća ratnih zarobljenika i civila na Kočevskom rogu, sravnila sa zemljom franjevački samostan na Širokom Brijegu, masakrirala franjevce u tom samostanu i posijala smrt u svakom mjestu kroz koje je koračala? Koliko morbidan, podao i svirep moraš biti da takvu proslavu proglasiš antifašističkom činom?


U Hrvatskoj je, izgleda, sve dozvoljeno pa i orgijanje nad uspomenama, nad suzama, majčinskim jecajima i nikada oplakanim grobovima. Zombiji su ponovno ustali, zombiji kojima ni vjera, ni čast, ni ljudske kosti, ni suze ništa ne znače. Nitko ih nije progonio zbog njihovih zločina, nitko im nije oduzima privilegije, za razliku od hrvatskih branitelja oni u svojim povlaštenim mirovinama mogu uživati bez straha kako će biti predmet državne revizije. Unatoč svim povlasticama, ustali su u Hrvatskoj državi i odlučili nas uvjeriti kako su  pokolj na Kočevskom rogu, masakr na Širokom Brijegu i ostali „podvizi“ dio oslobodilačke borbe.

A onda su još Domovinski rat i Hrvatsku vojsku, na proslavi u Vrgorcu, proglasili nasljednicima Narodnooslobodilačke Vojske Jugoslavije. Koje li perverzije! Kojeg li izvrtanja povijesti! Oni, koji su na svom putu uništavali svaki spomen Hrvatske, svaki trag vjere, običaja i nacionalne svijesti usporediše se sa oslobodilačkom Hrvatskom vojskom. Zadali su time šamar čovječnosti, povijesnoj istini, ali i svim braniteljima iz Domovinskog rata.

Ovaj put su bili još mudriji pa su u Vrgorcu, čiji im je gradonačelnik iz samo njemu znanih razloga bio domaćin, udijelili ispriku za Lipanjske žrtve iz 1942. Naime, na dan 15. lipnja 1942. partizanske jedinice osvojile su Vrgorac i tom prilikom bez suda i procesa strijeljali su 33 nevinih Vrgorčana. Međutim, o 40 pogubljenih Ljubušaka čije kosti i danas vire iz zemlje na vrgorskom Novom groblju, a koje su partizani strijeljali koncem siječnja 1945. nismo čuli ni riječi. Nismo čuli čak ni poziv aktualnoj vlasti da se istraži masovna grobnica na tom mjestu ili da se barem ne opstruira istraživanje. Kočevskog roga i Širokog Brijega govornici su se dotakli tek usputno, kao ratnih podviga, o žrtvama i isprici nije bilo ni govora.

Možemo li biti sretni samo činjenicom da se netko dotaknuo i ispričao za domaće, vrgorske, žrtve? Pripadamo li jednom narodu čija su stradanja jednako bolna i u Vrgorcu, Ljubuškom i Županji? Zar suze u Hercegovini i Slavoniji ne vrijede kao i suze u Vrgorcu?

Orgijanje vampira, zombija, nazvao sam ovu „proslavu“ ovako i prije nego što je održana. I nisam pogriješio još jednom su se „antifašisti“ obračunali sa svima koji ne misle kao oni, iznova su tražili ustašku zmiju i na svakom koraku vidjeli NDH. O vlastitim grijesima, grijesima onih u čije ime su govorili, nismo čuli ni riječi. Žalostan i tužan bio je to skup, skup mržnje, frustracije i tuge za nekim prošlim vremenima. Skup s kojim Hrvatska, Domovinski rat, Hrvatska vojska, povijesna istina i zdrav razum nemaju nikakve poveznice.

Poneki lokalni dužnosnici popratili su skup i nažalost dali mu legitimnost svojim dolaskom. Za to nisu imali mandat niti stranke kojoj pripadaju ni politike koju bi trebali zastupati. Možda ih je strah od velikih antifašista natjerao na ovaj skup, možda nostalgija za nekim drugim vremenima, to samo oni znaju. Međutim, ako antifašiste koji su organizirali proslavu, predvodi, prema pisanju pojedinih portala, bivši suradnik SDS (UDBE) iz Splita onda je takvim antifašistima i organizatorima mjesto na optuženičkoj klupi i u sudnici, a ne za javnom govornicom.

Hrvatski narod, politika i sveukupno društvo konačno moraju shvatiti da komunistička revolucija, teror, egzekucije, pokolji, genocid i kulturocid ne mogu biti dio antifašizma. Tako ni proslava 70. godišnjice osnutka 11. dalmatinske brigade ne može biti društveni događaj već spada u domenu istražnih radnji MUP-a zbog veličanja totalitarnih režima. Jednog dana će se i to dogoditi, možda ćemo trebati pričekati na 100. obljetnicu, ali jednog dana javne orgije ovakve vrste biti će kazneno djelo.

 

Željko Primorac

 

Vezani članci:

-Skandal u Vrgorcu: HDZ-ov načelnik sudjelovao na obljetnici 11. dalmatinske partizanske brigade

-Miljenko Stojić o 'balu vampira' u Vrgorcu: Imamo li snage stati na stranu istine?