Sporni zakon o izmjenama i promjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije izglasan je danas u Saboru s 83 glasova za, 28 protiv i 8 suzdržanih. Tim je izmjenama izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., a danas donesene izmjene primjenjivat će se od 1. siječnja 2014.


Glasovanje o izmjenama ovog Zakona na dnevni su red uvrštene po hitnom postupku na što se oporba pobunila, posebno na stavku o osnivanju posebnog povjerenstva za istragu ubojstva Stjepana Đurekovića.

SDP-ovi zastupnici u obrazloženju prijedloga navode da presuda Krunoslavu Pratesu, koji je u Njemačkoj osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za ubojstvo Đurekovića, ukazuje da su tijelima javne vlasti u Hrvatskoj morale biti poznate činjenice o počiniteljima, organizatorima i naručiteljima toga i sličnih, politički motiviranih ubojstava.

HDZ: Osnivanje povjerenstva je protuzakonito

Osnivanju povjerenstva usprotivio se HDZ, u čije je ime Gordan Jandroković upozorio da se istražna povjerenstva po zakonu ne mogu osnivati o stvarima o kojima je u tijeku sudski postupak.

Naime, u Njemačkoj se vodi postupak protiv nekadašnjeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, optuženoga da je organizirao Đurekovićevo ubojstvo. 

Jandroković je naglasio da se HDZ ne protivi osnivanju istražnog povjerenstva, ali da će tražiti da se njegov djelokrug proširi na različite zločine počinjene u vrijeme komunističkog režima.

>>Nenad Stazić: Ne dajmo 'naše ljude' tuđinskim sudovima!

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar SDP-ov prijedlog nazvao je 'pritiskom na pravosuđe, koje je po Ustavu samostalno, da sudi onako kako odgovara volji vladajućih'.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor tražila je da ove izmjene Zakona stupe na snagu u roku od 8 dana, smatrajući da Vlada nije dala konkretne razloge da se Zakon počne primjenjivati tek od 1. siječnja 2014. godine.

 

R.H.