Daniel Ivin, brat Slavka Goldsteina, obratio se otvorenim pismom predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora, predsjedniku Vlade i hrvatskoj javnosti otvorenim pismom, u kojem dovodi u pitanje datum obilježavanja Dana državnosti, ultimativno navodeći kako taj datum treba vezivati uz 12. lipnja, odnosno uz ZAVNOH.


Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

>>Danijel Ivin prijeti Crkvi: 'Biskupi ne smiju izjednačavati fašizam i komunizam'

„Poštovani, glavni državni praznik Republike Hrvatske nije određen u skladu s njenim Ustavom. Dovoljno je navesti odnos prema ZAVNOH-u, kojeg Ustav jasno označuje kao izvorište hrvatske državnosti. Njegov se značaj zanemaruje na razne načine, pa i određivanjem glavnog državnog praznika prema manje važnijim događanjima, i to na dva dijela, čime je smanjena njegova vjerodostojnost. Prvo, izbornom pobjedom jedne političke stranke i drugo, datumom odcjepljenja od jedne državne zajednice. Ustav se tako u cijelosti doima kao neki predmet koji ne leži na svojoj prirodnoj ravnini, nego je postavljen ukrivo, pa se čini da će uskoro i pasti. Nije valjda nimalo poželjno da tako postanemo predmet podsmijeha.

Osnivanje Zemaljskog Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja Hrvatske nesumnjivo je jedan od najdemokratskijih događaja svojeg vremena, priznat i međunarodno. Usred nacističkog mraka i strahovlade nad Europom predstavnici više političkih stranaka Hrvatske na svom slobodnom području uspostavili su osnove današnje države. Taj bljesak nade svojim nagovještajem slobode i demokracije podsjeća na pad Bastilje u doba vrhunca jarma europskog feudalizma.

Ovako, u nekim segmentima, naš je ustavni poredak neusklađen s izvorištem vlastite države i takav u ponekim dijelovima služi samo za vanjsku upotrebu. Čak mu se osporava vrijednost činjenicom da su ZAVNOH pokrenuli i usmjeravali komunisti, ali se zaboravlja da je njihov predvodnik počašćen nazivom jedne od središnjih ulica glavnog grada Hrvatske. Predvodio je tada on i oslobodilačku vojsku hrvatskog naroda, koja je onda bila priznata kao saveznička snaga demokratskog fronta antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu. Sljedstveno tomu Rezolucija Vijeća Europe 1481 od 25. siječnja 2006. svojom 4. točkom jasno izriče kako ima komunističkih strana koje jesu doprinijele demokratskoj izgradnji suvremenog svijeta, što se u prvom redu odnosi na Komunističku partiju Hrvatske.

Ili, riječima starih mudraca, nije važno ime – važno je djelo.

Predlažemo zato da se datum osnivanja ZAVNOH-a, 12. lipnja, proglasi za jedinstveni nacionalni praznik Hrvatske države. Istovremeno je potrebno ukinuti dosadašnje praznike sličnog karaktera, da bi se na taj načini sam Ustav Republike Hrvatske napokon postavio uspravno na svoju pravu i temeljnu ravninu, kako mu i pripada“, kaže se u otvorenom pismu Danijela Ivina.

 

M.M.