Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) ogorčena je što  se među imenima 42 počasna člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) nalazi  i ime – Josipa Broza Tita (umro 1980.)!


To je nedopustivo, to je podmetanje hrvatskom narodu,  to je skandal nad skandalima, tim prije što prema organizaciji i članstvu ove ustanove počasni član može biti osoba "koja je zaslužna za razvoj i napredak znanosti i umjetnosti". Što s ovom rečenicom ima Josip Broz? Bivši komunistički vođa za kojeg piše da je bio "državnik, političar, metalski radnik i partijski vođa" nema, poglavito danas što tražiti među hrvatskim akademicima.

Čudi nas da  ni jedan hrvatski akademik zbog toga nije prosvjedovao, odnosno tražio da se izbriše ime ovog čovjeka, koji je bio na čelu propale Jugoslavije i koji je među ostalim kriv za smrt na stotine tisuća nevinih Hrvata, osobito nakon II. svjetskog rata. Njega više ne žele ni u beogradskoj Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), pa odakle onda želja i nastojanje da se njegovo ime nađe na ovom časnom popisu.

Tražimo od članova HAZU da preispitaju imena onih koje su objavili na svojoj internetskoj stranici pod rubrikom "počasni članovi", te da odmah izbace ime Josipa Broza,  jer ovaj  bivši partijski vođa samo i isključivo srozava inače već dobrano marginaliziran ugled ove institucije, u kojoj ne može biti ni obični, a kamoli počasni član.

Ne, za to se nismo borili!

 

Mladen Pavković