Misa za žrtve komunističkog režima koje su pogubljene 1944./45. godine na otoku Daksi pokraj Dubrovnika služena je u petak 25. listopada u crkvi Male braće u Dubrovniku. Misu je predvodio p. Petar Nikolić, superior isusovaca u Dubrovniku.


U propovijedi je kazao da, sjećajući se nevinih žrtava ubijenih prije 69 godina, ne bismo smjeli ostati samo na sjećanju ili pak osjećati mržnju prema počiniteljima, već kao zreli i odgovorni kršćani dužni smo uvidjeti refleksiju koju nam Bog nudi kako se ti događaji ne bi ponovili, a za to su potrebne dvije svari: uvidjeti poguban utjecaj ideologija, te se tim ideologijama oduprijeti. Kazao je da ako se budemo ispričavali kako to nije naša obveza i danas će nam "ubiti našu vjeru: nema više muško i žensko, nego ti biraš što si", a u sklopu toga javljaju se pojmovi "roditelj jedan" i "roditelj dva", te „ubijanje" institucije braka.

Naglasio je da će sljedbenici tih ideologija "ubiti" sve ono kršćanima vrijedno "ako budemo šutjeli, slijegali ramenima i govorili: 'Ja tu ne mogu ništa!'" 

U prijepodnevnim satima uz spomen obilježje na Daksi poviše grobnice u koju su pokopani identificirani i neidentificirani posmrtni ostaci stradalnika, održana komemoracija za sve ubijene.

 

M.M.