U zadnjih nekoliko godina u raznim člancima cirkulira ime nekadašnjeg pripadnika 3. bataljona 11. dalmatinske brigade Jerka Nobila. Uglavnom se navodi netočan podatak da je riječ o ocu zloglasnog komunističkog tužitelja Ante Nobila, jednog od glasnogovornika poznate propale teze haaškog tužiteljstva o tkz. zločinačkom pothvatu kojim je haaško tužiteljstvo pokušalo suvremenoj Republici Hrvatskoj namaknuti omču oko vrata.


Još nije točno utvrđeno što je Jerko Nobilo po rodbinskoj liniji Anti Nobilu, ali otac Ante Nobila zvao se Ivo Nobilo. Bio je jedan od službenika karlovačke UDBE, osnivač tekvando kluba u Karlovcu i bliski suradnik Josipa Boljkovca, optuženog za teške ratne zločine nad civilnim stanovništvom na karlovačkom (dugoreškom) području. Prema riječima Josipa Boljkovca danas pokojni Ivo Nobilo je jedan od petorice Dalmatinaca koji su u prvim tjednima poraća po partijskom zadatku upućeni na karlovačko područje u doba najintenzivnijih masovnih likvidacija nad hrvatskim narodom (proljeće-ljeto 1945. godine).

>>Tko je sve dosad sprječavao istragu protiv Josipa Boljkovca?

Istodobno u obližnjoj Sloveniji formirala se egzekucijska četa 11. dalmatinske brigade, koja je uz mnoge zločine brojčano manjeg opsega izvršila i dva najmasovnija: dvodnevni kod Ljubljane i šestodnevni na Kočevskom Rogu. Uz nekolicinu poznatih, imena pripadnika egzekucijske čete 11. dalmatinske brigade do danas su obavijena velom tajne.


Usporedba knjige „11. dalmatinska (biokovska) brigada“ sa knjigom „Ministar i pokolji“ Nikolaja Tolstoja te svjedočanstvima Ivana Gugića i Ivana Marinovića otkriva da su pripadnici egzekucijske čete bili birani iz sva četiri bataljona 11. dalmatinske brigade. Ipak, iz usporedbi navedenih povijesnih dokumenata nameće se zaključak da su u preuzimanjima zarobljenika i logistici egzekucijske čete (3. četa 3. bataljona je bila pomoćna četa egzekucijskoj četi) i među pripadnicama egzekucijske čete najveću ulogu imali vojnici 3. bataljona 11. dalmatinske brigade.

Posebnu grupu vojnika 3. bataljona odredio je visoki oficir jugoslavenske armije, pukovnik Boško Šiljegović, neposredno nadređen majoru Simi Dubajiću. Nepoznato je da li se među tim posebno odabranim vojnicima 3. bataljona nalazio i vodni delegat, mitraljezac i otprije odlikovani (nakon bitke na Korčuli i Mljetu) pripadnik 3. bataljona 11. dalmatinske brigade Jerko Nobilo. Vjerojatno je spomenuta posebna grupa vojnika 3. bataljona temelj za egzekucijsku četu 11. dalmatinske brigade koja je formirana (ili dodatno brojčano proširena par dana kasnije, istovremeno s govorom Josipa Broza Tita u Ljubljani).

>>Vladimir Geiger: Žrtvoslovi ljudskih gubitaka Hrvata u Drugom svjetskom ratu i poraću, koje su prouzročili NOV, Partizanski odredi Jugoslavije, Jugoslavenska armija i KPJ

Iz usporedbe priloženih dokumenata osnovano se može posumnjati da je Jerko Nobilo možda bio pripadnik egzekucijske čete 11. dalmatinske brigade? Naravno, to se ne može tvrditi kategorički, ali bi institucije Republike Hrvatske i Republike Slovenije trebale zatražiti uvid u originalne operativne dnevnike 11. dalmatinske brigade koji se nalaze u Vojno – istorijskom arhivu, kutija 1101, u Beogradu. Tada bi se zasigurno donekle, a možda i potpuno razrješila enigma: je li Jerko Nobilo bio pripadnik egzekucijske čete 11. dalmatinske brigade???

>>UZ JEDNU SLIKU DRUGARICE MILKE: Važan živući svjedok Slavko Družijanić

Jerko Nobilo kasnije je živio u Zagrebu (ulica Gjure Szaba pokraj Ilice), a danas u Jagnić Dolu kraj Samobora. Dakle; nekad kao i danas na elitnim lokacijama. Poznato je da su pripadnici egzekucijske čete 11. dalmatinske bili debelo nagrađeni. Ima sina Antuna, iako ipak nije riječ o poznatijem odvjetniku Anti  Nobilu. Nema nikakve sumnje, u slučaju da DORH optuži Jerka Nobila (slučaj Kočevski Rog) branio bi ga nekadašnji zloglasni jugokomunistički tužitelj Anto Nobilo.

>>Željko Primorac: Proslava 70. godišnjice formiranja 11. dalmatinske brigade poraz je čovječnosti i šamar svim nevinim žrtvama

S obzirom na to da ćemo zahvaljujući EU progoniti zločine svih totalitarizama, luksuzna vila Jerka Nobila u Jagnić Dolu mogla bi uskoro postati top medijska destinacija (medijima na znanje). Vrlo slična pitanja mogu se postaviti i Slavku Družijaniću („Uz jednu fotografiju drugarice Milke...“), suatoru knjige „11. dalmatinska brigada“. Indicije također vode prema istom pitanju: je li Slavko Družijnić bio pripadnik egzekucijske čete 11. dalmatinske brigade?? Jedna dodatna dokumentaristička zanimljivost je da je Družijanićev susjed Hrvoje Magazinović, živući četnik (ljotićevac) iz Drugog svjetskog rata, autor knjige „Kroz jedno mučno stoljeće“, književna zvijezda u Srbiji, u Hrvatskoj prešućen (odnosno ostavljen na miru kao i spomenuta dvojica – Nobilo i Družijanić). Bez obzira na to što je u 11. dalmatinskoj brigadi bio prisutan značajan orjunaško – četnički element (Bogdan Pecotić, Markan Turić, braća Ciganović, Danijel Vilović, nećak Đure Vilovića), Kočevski Rog je jedna od rijetkih lokacija na kojoj su partizani masovnije ubijali četnike (i to baš ljotićevce, pripadnike SDK kojima je pripadao i Magazinović). Zanimljivo bi bilo njihovo usporedno svjedočenje. Magazinović je transport prema stratištima nekako izbjegao.

Dakle, novinari i dokumentaristi, što čekate? Jerko Nobilo, Slavko Družijanić i Hrvoje Magazinović, svjedoci najtežih zločina 20. stoljeća su tu...

 

Berislav Kraljić