- Joža Perković je godinama najmoćniji čovjek u državi. Danas to ima priliku vidjeti svih 4,5 milijuna Hrvata – tvrdi Željko Kekić, bivši djelatnik UDBA-e, koji je za vrijeme svog djelovanja u UDBA-i uhodio Franju Tuđmana, kardinala Kuharića, Antu Kovačevića, Gizelu Đureković - suprugu Stjepana Đurekovića, i mnoge druge.


Smatra da će se Perkoviću suditi u Hrvatskoj, te da u konačnici cijelo suđenje biti još jedna zabava za narod.

-Kako sada stvari stoje s promjenom Ustava, vjerujem da će se desiti shema „pojeo vuk magare“, sudit će mu se u Hrvatskoj i sve će završiti farsom kao što je završilo suđenje njegovu suradniku Sindičiću. Neće biti kriv. Bit će to još jedna zabava za narod i potrošena sredstva iz proračuna, a on će na kraju izići kao pobjednik – istaknuo je Kekić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Uvjeren je kako su moćni pojedinci zaustavili Perkovićevo izručenje Njemačkoj zbog svojih interesa.

- Što se tiče Perkovića i Zdravka Mustača mislim da bi oni već bili otišli i odgovorili njemačkom sudu na postavljena pitanja i da im se ne bi nešto posebno dogodilo. Ali jednostavno određena grupacija kroz njega štiti sebe, svoj kapital i svoje interese u vlasti. Joža Perković je praktično samo pseudonim te grupacije – ističe Kekić.

Perković pomogao Račanu da pobjedi Družića i dođe na čelo SKH

Jedan od razloga takvom scenariju vidi u činjenici da je upravo Perković kontrolirao dolazak Ivice Račana na čelo Saveza komunista Hrvatske, zbog čega Perkovića naziva „krojačem hrvatske države“.

- Jer da Perković, koji je bio šef službe u trenutku tranzicije, prilikom izbora u SDP-u nije kontrolirao da prođe Račan, nego da je pobijedio Družić, a njegov brat Kolja je u to vrijeme meni bio šef u službi, pitanje je bi li sve prošlo u miru. To je bila tvrđa struja koja je mogla zaustaviti demokraciju, izbore lažirati, maknuti aktere sa scene, zatvoriti ih. U tom smislu je Perković bio krojač hrvatske države – kaže Kekić.

>>Anto Nobilo: DORH priprema postupak protiv Perkovića, čeka se samo promjena Ustava

Uvjerenja je da se bez suglasnosti UDBA-e nije mogla formirati ni jedna politička stranka, niti provesti tranzicija.

- Nije se mogla formirati ni jedna stranka bez suglasnosti Udbe. Udba je odobrila tranziciju 90-e da prijeđe blagim putem. A taj koji je odobrio, da bi zaštitio sebe, jednostavno je tražio neku protuuslugu, u smislu: evo ti putovnica, dođi ti u Hrvatsku, evo odobrenje da formirate stranku. Ali ćete se prema nama odnositi tako kako kažemo i za potpredsjednika stavit ćete čovjeka kojega mi odredimo. I danas su u svim strankama. Glupo bi bilo drukčije postupanje, a da sebe udbaši ne zaštite – navodi Kekić.

Opasna uloga KOS-a JNA

Tvrdi kako su KOS JNA i Lončarev SID „ukucali“ svoje kadrove u novo hrvatsko društvo.

- KOS je dio svog kadra krajem 80-ih „ukucao“ u privredne tokove tadašnje države, kao i Udba, oni su sudjelovali u stvaranju Hrvatske i u privatizaciji. Činjenica je da su do danas u hrvatskom društvu visoko rangirani u politici, u državnim firmama, u državnom sustavu. Imate suradnike SID-a koji su došli izvana. Vidite u svom fahu! Pokažite danas medij u Hrvatskoj koji nešto znači, a da u svom sastavu nema takve ljude da guraju informacije koje njihovoj grupaciji odgovara, od HRT-a na niže – smatra Kekić.

Vjerovanja je kako su upravo suradnici tih službi danas dio obavještajno-gospodarskog lobija u Hrvatskoj.

Tko drugi nego mediji su i doveli do toga da se bitne teme stave u zapećak, a Severinina frizura u prvi plan. Ideološki otriježnjeni suradnici su uglavnom dio obavještajno-gospodarskog lobija. U vrijeme rata i u poraću oni su imali svoj veliki udio i u kriminalu. Danas je to velikim dijelom suzbijeno dijelom zbog stasanja društva, dijelom zbog pritiska Europe. Veliki dio se danas bavi legalnim poslom.

Motive KOS-a JNA, ipak, prosuđuje sasvim drugačijim od motiva UDBA-e.

- U svakom slučaju. Fascinirala me snaga KOS-a za vrijeme rata. KOS se mora doživljavati kao YU služba. Znači njihov motiv je sasvim drukčiji od Udbe. Bojim se da se nitko nikada neće usuditi napraviti analizu štete koju su oni napravili u vrijeme rata na našim prostorima, jer su bili umreženi u HV, u naš sustav.

Kao primjer, navodi slučaj  registracijskih tablica HV-a.

-Kad smo mi progutali takav mamac kao somovi da nam oni stave na službena vozila žute reflektirajuće tablice, koje su zapravo bile označena meta i danju i noću kako bi nas lakše mogli pogoditi i da su ih u HV-u zadržali do danas, onda vam je sve jasno. Pokažite još jednu vojsku u svijetu s takvim oznakama. Obično su to crne, sive, matirane, nevidljive. Uspjeli su ući u naš sustav i zaustavljati akcije kada bismo bili nadomak pobjede – zaključio je Kekić.

 

R.Horvat