Hrvatska ima 177.205 povlaštenih mirovina, razvrstanih u čak 13 kategorija osiguranika, od čega je podjednak broj onih koji su to pravo, bilo izravno ili neizravno, ostvarili u vrijeme postojanja nekadašnje Jugoslavije i onih koji su do tog statusa došli zbog događaja prouzročenih Domovinskim ratom.


Analize pokazuju da povoljnije, a time i više mirovine, na što otpada oko 20 posto svih izdataka za mirovine,  koristi svega 15 posto umirovljenih hrvatskih državljana.

Zanimljivo je da je broj povlaštenih mirovina stečenih u doba II. svjetskog rata i postojanja Jugoslavije skoro podjednak broju mirovina stečenih u neovisnoj Hrvatskoj.

Naime, broj mirovina stečenih u doba bivše države prima nevjerojatnih 71.725 korisnika, dok broj tzv. braniteljskih mirovina,  gdje spadaju umirovljeni pripadnici HV-a, zajedno s pripadnicima HVO-a, invalidima, obiteljima poginulih i nestalih, umirovljenim hrvatskim policajcima, prima 72.815 ljudi.

Veća izdvajanja za progonitelje nego za žrtve komunističkog sustava

Među  korisnicima koji su to pravo, izravno ili neizravno, stekli u vrijeme postojanja Jugoslavije, nalazi se partizanski borci, oficiri JNA, pripadnici milicije i UDBA-e, partijski funkcionari, itd.

U tu skupinu, svakako, spada i skupina političkih zatvorenika, zatvaranih i mučenih u vrijeme komunističke Jugoslavije, koji su to pravo stekli zahvaljujući partijskim progonima u bivšoj državi,  ali i 16314 djelatnika UDBA-e, odnosno njihovih nekadašnjih progonitelja.

Dostupni podaci kazuju da 4959 političkih zatvorenika, koji su prošli strahote Golog otoka, Stare Gradiške i drugih komunističkih kazamata,  imaju prosječnu mirovinu u iznosu od 3593,72 kuna, dok 16314 djelatnika nekadašnje jugoslavenske UDBA-e, odnosno njihovi nekadašnji progonitelji, primaju mirovine, čiji je prosjek 3736,47 kuna.

Dakle, ukupni godišnji izdaci na mirovine za hrvatske političke uznike progonjene u vrijeme Jugoslavije,  iznose 213 milijuna kuna dok se za njihove progonitelje iz proračuna izdvaja 730 milijuna kuna, što je samo po sebi veliki kuriozitet i pitanje za svakojake analize.

Iako je od završetka Drugog svjetskog rata prošlo čak 68 godina, hrvatska država još isplaćuje i 28.334 "partizanske penzije" koje porezne obveznike godišnje stoje skoro milijardu kuna.

 

R. Horvat