Mještane mjesta Sinac, kraj Otočca, prije nekoliko dana uznemirili su teški građevinski strojevi, koji su prekopali jednu masovnu grobnicu  u neposrednoj blizini tog mjesta.


Riječ je o masovnoj grobnici u kojoj su se nalazili posmrtni ostaci žrtava iz ovog i susjednih mjesta, mahom civilnih osoba, koje su pripadnici OZNA-e i KNOJ-a likvidirali 1946. godine.

Kako doznajemo, bez prisutnosti javnosti ostaci žrtava su zajedno sa zemljom utovareni  na kamione i odvezeni do groblja u Otočcu, bez jasnog tumačenja što će s tim kostima u konačnici biti.

Čitava ova operacija, kako neslužbeno doznajemo, izvedena je u organizaciji Grujić-Matićevog Povjerenstva za istraživanje zločina  komunizma, koje djeluje u sastavu Ministarstva branitelja.

- Ovakva praksa istraživanja masovnih grobnica nezabilježena je u modernoj povijesti. Bagerima udariti na masovnu grobnicu u trenucima dok traje suđenje Josipu Boljkovcu, daje nam za pravo sumnjati kako je netko krenuo ciljano zatirati dokaze o masovnim komunističkim zločinima – kazao nam je jedan mještanin Sinca, istaknuvši kako su obitelji žrtava zgrožene ovakvim pokušajima „istraživanja“ masovnih grobnica.

Nakon što je Milanovićeva vlada uskratila sredstva za financiranje istraživanje zločina komunizna, sada je očito na scenu stupio drugi dio plana, koji ima za cilj uništiti dokaze o komunističkim zločinima.

- Potaknut primjerom procesa protiv Josipa Boljkovca, netko se očito pobrinuo da materijalni dokazi o komunističkim zločinima u neposrednoj blizini mjesta Sinac zauvijek nestanu – smatra naš sugovornik.

Podsjetimo, sve se to događa u trenucima dok vladajući SDP najavljuje promjene ustava kojim bi, kako navode, omogućili nezastarijevanje zločina počinjenih iz političkih pobuda.

 

R. Horvat